Европейското първенство за мъже започва след 10 дни, но звездите капят като зрели круши. Ден след като стана ясно, че звездата на Гърция Янис Адетокубо пропуска шампионата заради забрана от своя клуб в НБА, още едно голямо име вече е вън от играта: Милош Теодосич.

Един от най-добрите и най-опитните баскетболисти на Сърбия ще гледа мачовете от турнира по телевизията и ще стиска палци на съотборниците си от националния отбор. Според информация, разпространена от федерацията на западната ни съседка, гардът остава извън състава заради здравословни проблеми.

Гардът страдал от контузия, която му попречила да води пълноценна подготовка с държавния тим за доста голяма част от лагера и в крайна сметка, след като седнал и обсъдил ситуацията със селекционера Александър Джорджевич, двамата стигнали до заключението, че в състоянието, в което в момента се намира Теодосич, той не би могъл да бъде полезен на Сърбия.

Теодосич, който преди месец подписа с Лос Анджелис Клипърс в НБА, няма начин да бъде напълно възстановен до началото на европейското.

"Трудно, но правилно решение. Ние трябва да се грижим за здравето на нашите играчи. Теодосич винаги е бил отдаден на националния отбор и това е така от години. Желанието му да защитава честта на Сърбия винаги е било огромно, но този път, уви, само желанието не е достатъчно", коментира легендата Джорджевич.

Милош Теодосич е сред лидерите на сръбския държавен тим от 2009 г. като досега никога не е пропускал голям форум за "плавите".