Треньорът и президент на Левски Константин Папазов говори пред „Меридиан Мач“ за последните новини около клуба, за края на кампанията на националите и отговаря на Данчо Колев, който преди дни преди същата медия говори по скандала с преминаването на юношеския национал Кръстан Кръстанов от ЦСКА в Левски.

- Най-лошият вариант за Кръстанов ли е Левски, г-н Папазов?

- Аз и моят екип силно се надяваме и ще сме щастливи да опровергаем г-н Колев. Ако той успее при нас, ще е добре както за него и клуба ни, така и за целия български баскетбол. Право на мнение има всеки, но никой към този момент не може да каже какво ще се случи. Според мен най-лошият вариант бе Кръстан да остане в ЦСКА, тъй като в ЦСКА няма мъжки отбор. Идвайки при нас той доказа, че за него парите не са важни, тъй като отхвърли близо три пъти по-голяма оферта от Берое. Към безспорните качества на Любо Минчев върви и титлата „национален треньор“, която е доста примамлива за младите играчи. Но на този етап Кръстанов не се вписва в схемата на Берое, тъй като там ще се гонят финали и титли със силни и доказани имена. Такава е логиката. Затова смятам, че тяхното предложение бе просто анти Левски.

- Готов ли е Кръстанов за мъжкия баскетбол?

- Още не е готов. Но искам ясно да подчертая, че това не е някакво мое гениално решение. Заради ограниченото финансиране ние сме принудени да разчитаме на млад състав. След два сезона при нас Йордан Минчев подписа с Фенербахче. Следващите, които ще отидат навън са Алипиев и Кръстанов. Той ще има възможност да играе и да пробива. Времето е пред нас. Имаме три години, в които да докажем пред родителите му, че те и синът им са взели правилно решение. Предизвикателство и мотивация е за нас да оправдаем доверието и критиците.

- Кога за първи път говорихте с ЦСКА за него?

- На 10 юни се обадих на Роберт Гергов. Кръстан е състезател на ЦСКА, а от 10 юни до 11 август никой не му се обажда от клуба, за да го попита и да му разкаже за офертите и да обсъди нещата с него. В това се различаваме - във философията, в начина на управление... Сега едва ли не излиза, че ние трябва да се чувстваме виновни, че сме се възползвали от клауза в договора на играча. Ако с мой баскетболист се случи нещо подобно, аз ще изровя земята, за да оправя нещата. За Данчо Колев няма никога да кажа лоша дума, защото за мен той е един от най-добрите баскетболни треньори. Но няма да позволя да се изопачава истината и да ме изкарват неморален. Не съм имал нищо общо с ЦСКА, когато клубът е подписвал с Кръстан, както и с условията по контракта. Подобни нападки обаче ме амбицират. Ще надвия обидата и аматьоризма и няма да влизам в тази спирала на отмъщение. Аз не давам квалификации и не коментирам чужди грешки, но всички взети заедно нямат моите успехи. Пожелавам им да изживеят всички мои мигове - и нагоре, и надолу. Но, за да критикуваш и да даваш морални оценки, трябва да си безупречен.

- Да завършим с нещо позитивно, а именно представянето на националния отбор...

- Имаме шанс за нещо още по-голямо. Вярвам в това. Да, играхме с 12-те най-слаби отбори, но показахме изключително класна игра. Трябва да сме горди. Химията, която Любо Минчев направи вътре е безценна. Налучка ваксата. Надявам се да сме в група с Румъния в следващата фаза.

Автор: Надежда Кожухарова, в-к “Меридиан мач”