Един от най-титулуваните баскетболисти в историята на Лукойл Академик – Веселин Веселинов, ще се кандидатира за генерален мениджър на НБЛ. На 34 години, с шест шампионски титли (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015), три купи на България (2011, 2012, 2013) и солидна, 10-годишна професионална кариера, той окачва кецовете на пирона.

203-сантиметровото тежко крило отваря нова страница в живота си, в която на преден план излиза дипломата му за висше образование от САЩ. Веселинов е възпитаник на университета в Западна Вирджиния, където защитава бакалавърска степен по политология. Веселинов е магистър по Бизнес администрация от Международното висше училище в Ботевград.

Другата изключително интересна кандидатура за шеф на Националната баскетболна лига у нас е тази на Лили Борисова – бивш тийм мениджър на мъжкия и женския ни национален тим.През последните месеци родената във Велико Търново бивша баскетболистка инвестира изцяло в своето образование, а то наистина е впечатляващо: магистър то програмата ФИФА Мастър (Хуманитарни науки, Мениджъмнт и Право в спорта).

От години Борисова се занимава активно с мениджмънт и организационна дейност в родния спорт. Участва в провеждането на редица кампове, както и на над 10 европейски първенства за подрастващи на ФИБА. От 6-7 години работи с федерациите по спортна гимнастика и акробатика, като главен организационен мениджър, а по настоящем работи с НБЛ за осигуряване на статистика, видео сървър и уебсайт. Нейна е и идеята за за провеждане на мач за СуперКупата на България.

На фона на младостта, амбицията и потенциала на Веско Веселинов и Лили Борисова най-невзрачна изглежда кандидатурата на бившия център на държавния ни тим и на ЦСКА Любомир Амиорков, който от дълго време насам изпълнява функциите на комисар на мачове от НБЛ. Той има диплома от НСА за треньор по баскетбол и учител по физическо възпитание. Като играч участва на 4 европейски първенства.

Снимки: LAP.BG и Личен архив