И това лято не е скучно, що се отнася до баскетбол. Със сигурност сте го разбрали, ако през изминалите два месеца сте се отбивали в “Арена Самоков” и в “Арена Ботевград” заради мъжкия ни национален отбор. Момчетата на Любомир Минчев върнаха усмивките по лицата на изстрадалите родни фенове и ги накараха да си мечтаят отново, след като постигнаха безапелационни 4 поредни победи в предквалификацията за световното първенство в Китай през 2019 г.

Всъщност ако трябва да поставим оценка на българските “лъвове” за работата им през това лято, то тя няма как да бъде друга освен “Отличен” 6. Представителният ни тим финишира първи в своята група Д с баланс от 4-0, като нито една друга селекция досега не е постигнала това. Единствено естонците могат да го направят, ако победят Косово на 19 август в последния си двубой от група Ц, но към момента са с три успеха.

В този цикъл България надделя на два пъти над Португалия, с 82:71 в Синеш и 91:65 в Ботевград, както и над Беларус съответно със 78:68 у дома и 84:70 при визитата си в Минск. Освен това четата на Любо Минчев е на втора позиция по отбелязани точки средно на мач - с 83.8, пета по общо отбелязани точки във всичките изиграни срещи досега – общо 335, трета по борби – със средно по 39 овладени под двата ринга топки на среща, втора по асистенции – със средно по 20 завършващи подавания и четвърта по откраднати топки – със средно по 8.

Отвъд цифрите обаче си проличаха подкрепата, колективната работа, приятелското рамо и вярата в собствените сили и възможности. Заслугата тук е не само на самите играчи, но селекционера и неговият щаб, които определено са положили доста усилия в тази посока. Защото не е никак лесно да подчиниш в името на една обща цел, толкова силни характери, които да работят като едно цяло. Всичко това си проличава в онзи миг, когато 12 зрели мъже излязат на терена, а в залата зазвучи националния химн на фона на родния трибагреник. Неописуемо усещане!

Следва по-трудното, защото същинските квалификации чукат на вратата, още през ноември. А там отборите са далеч по-сериозни и даже стряскат, като Испания, Франция, Сърбия и т.н. Кой точно ще дойде в Ботевград на есен, ще стане ясно след около седмица. Въпросителните около участието на Александър Везенков, Дий Бост и Йордан Минчев заради клубните им отбори, пък е друг въпрос, на който нашите се надяват скоро да получат отговор.

Към днешна дата пък най-добрата оценка за момчетата на Любо Минчев е тази на малчуганите, които изпълниха “Арена Ботевград” в домакинствата с Беларус и Португалия. Защото, повярвайте, най-трудно е да спечелиш детските умове, които са чисти и все още незасегнати от заобикалящата ни тъмна действителност. И тук “трикольорите” се справиха като по ноти, а ние им желаем от сърце пълни зали и повече такива моменти и в бъдеще. 

Снимки: ФИБА