Вратата към НБА остава широко отворена за един от най-добрите треньори в европейския баскетбол – Дейвид Блат. Въпреки че доста хора продължават да свързват името му с турския Дарушафака, то той никога е крил, че иска да се върне в лигата отвъд океана в близко бъдеще.

Според американските медии, Ню Йорк проявява интерес към 58-годишния специалист, който изведе Русия до златото на Евробаскет 2007 в Испания. Появата на Дейвид Блат  на пейката на Никс обаче може да се случи, само ако от клуба оттеглят подкрепата си за настоящия наставник Джеф Хорначек.

Иначе първият престой на Дейвид Блат в НБА не приключи добре. Наставникът, спечелил с Макаби Тел Авив трофея в Евролигата през 2014 г., бе уволнен от Кливланд преди година и половина заради проблеми в комуникацията със суперзвездата на тима Леброн Джеймс и впоследствие заменен от Тайрон Лу.

Все пак с Дейвид Блат Кавалиърс стигнаха до финалите в НБА и през 2015 г., като тогава Уориърс отново триумфираха, но след 4-2 победи в серията. Освен това той работи още с отбори като Апоел Галил Елион, Динамо Санкт Петербург, Бенетон Тревизо, Анадолу Ефес, Динамо Москва и Арис.