Какво се случи: Националният ни тим подпечата билета си за същинската квалификация за Световното първенство през 2019 г. с нова „лъвска“ победа над Португалия. Сирената за край на срещата в „Арена Ботевград“ прозвуча при 91:65 и изстреля представителния ни тим с 3-0 начело на Група Д в предварителните пресявки за Мондиала.

Повратна точка: Двуцифрен аванс още във встъпителните 10 минути наостри гривата на българските „лъвове“ и в края на първата част таблото светна при 28:11 в полза на нашите. С отличен синхрон, точен мерник и красив баскетбол разликата набъбна над 20, а в игра още преди голямата почивка да настъпи, се появи доскоро контузеният Димитър Димитров, наблюдавал до момента мачовете на националите от пейката. Третата четвърт приключи при 76:48 и „обрече“ четвъртата да премине като протоколна.

Най-добри: Днес селекционерът Любомир Минчев даде игрово време на всичките си 12 избраници. Над всички бе Александър Везенков с 21 точки и 8 борби. 15 вкара Дий Бост, а с 14 ударно се завърна Димитър Димитров.

И още: За първи път от началото на официалните двубои на представителния ни тим, в състава бе включен и 18-годишният Йордан Минчев, който преди година подписа договор с турския гранд Фенербахче, но през февруари бе даден под наем на сръбския Вършац. Преди това сливналията не пътува с отбора до Лисабон и не бе по екип срещу Беларус преди седмица в Ботевград.

Какво предстои: Българите гостуват на Беларус на 16 август в заключителен сблъсък от предквалификационния цикъл. 

СТАТИСТИКА БЪЛГАРИЯ – ПОРТУГАЛИЯ