В едно от най-силните първенства в Европа – италианската Серия А отново ще се говори за качествата на български баскетболист. По-рано тази седмица стана ясно, че Георги Сираков е подписал договор с елитния Бриндизи, като ще стане вторият нашенец в клуба след Деян Иванов през 2014 г.

В СЕРИЯ А ЗАЛАГАТ НА БЪЛГАРСКОТО

BBALL.BG се свърза със сина на бившия национал Николай Сираков, за да ни разкаже малко повече за преминаването си в Бриндизи, за опита, който трупа на Апенините и за очакванията си за новия сезон. Ето и какво сподели той:

- Как се стигна до преминаването ти в Бриндизи и какви са очакванията ти от новия сезон в Серия А?

- След 3-4 успешни за мен сезона в серия Б, имах късмета да бъда част от тренировките на Бриндизи и така се стигна до подписването. Бриндизи винаги е имал високи цели и се надявам да им помогна да ги постигнат и тази година.

- В същия отбор е играл и Деян Иванов. Чувал ли се нещо повече за тима от него и какво знаеш ти за Бриндизи?

- Деян е като по-голям брат за мен и той смята, че Бриндизи е място с уникална атмосфера и ми даде няколко технически съвета. И аз познавам Бриндизи и знам, че отивам на място с огромни баскетболни традиции.

- С какви чувства си тръгваш от Фиорентина и как те приемаха там?

- Беше позитивен опит за мен. Играхме полуфинал на плейоф в серия Б, но сега гледам напред, защото ми е даден голям шанс.

- Преди време си работил с големия Георги Младенов в Римини. Какъв е той като треньор и кое е най-ценното, което научи от него?

- Имах удоволствието да работя с него преди две години. Много добър треньор е. Личеше си, че е бил голям стрелец и ми даваше съвети как да се подобря като играч. Винаги съм се възхищавал на неговия хъс.

- Преминал си през немалко тимове в Италия. Какви са впечатленията ти от баскетбола на Апенините?

- Винаги ще съм благодарен на Италия, защото ми е дала възможности в баскетбола. Впечатленията ми са, че дават възможност на младите таланти да се развиват.

- Разкажи ни нещо повече за себе си… Как се запали по играта, къде и на колко години беше?

- Първите ми спомени бяха в баскетболната зала. Гледах тренировките на баща ми и така се запалих. Бях на 9 години, но ми бяха достатъчни да се влюбя в тази игра.

- Кой е първият ти отбор и първият ти треньор?

- Етър-49 беше първият ми отбор, който винаги ще нося в сърцето си. Първите ми треньори бяха Станислав Балъков и Ивайло Стоименов, които поставиха основата ми на баскетболист и продължават да са близо до мен.

- Баща ти е бивш национал на България. Ти си също си играл за страната ни на европейското за юноши до 18 г. в Литва през 2010 г. Би ли го направил отново, ако получиш покана в бъдеще?

- Мисля, че да представяш страната си е голяма чест. С огромно желание бих облякъл отново фланелката на България.

- Имаш ли си любим играч, който те вдъхновява?

- Гледам да се уча от Милош Теодосич, поради причината, че не е нужно да си 2 метра, за да впечатляваш в баскетбола.

- Как виждаш бъдещето си?

- В този момент не мога да погледна толкова надалеч. Само знам, че ме чакат 10 месеца, в които няма да изляза от залата, докато не съм напълно удовлетворен от себе си.