Фитнесът не е единственият начин да тренирате и поддържате тялото си. Добрият стар баскетбол предлага редица ползи за здравето и фигурата.

Обичате ли баскетбола? Дори отговорът да е „да“, вероятно сте играли баскетбол последно в училище. Баскетболът е изключително полезен, което го прави добър избор за тренировка, с чиято помощ да разнообразявате своя тренировъчен режим. 

Част от очарованието на баскетбола се крие във възможността да го практикувате като състезателен спорт или просто за удоволствие. Освен това, докато играе баскетбол, човек тренира цялото си тяло, а многото скокове и бягане са фантастичен начин за тренировка. Ето и 7 причини, за да му се отдаде, ако още не сте го направили:

Баскетболът подобрява сърдечното здраве

Баскетболът се грижи за сърдечно-съдовата система и намалява риска от сърдечни заболявания на по-късен етап от живота ви.

Баскетболът изгаря калории

Всички бързи движения по време на баскетбола го превръщат в аеробна тренировка, с чиято помощ изгаряте много калории. За един час човек, който тежи 80 килограма, може да изгори средно около 600 калории.

Баскетболът изгражда силни кости

Както мускулите, така и костите стават по-силни, благодарение на баскетбола. Баскетболът не се различава от всяка друга физическа активност, която включва носенето на тежест, което пък позволява образуването на нова костна тъкан и заздравяването на костите.

Баскетболът укрепва имунната система

Като всеки друг спорт баскетболът намалява стреса. По-малко стрес пък е равно на по-силна имунна система.

Баскетболът насърчава психическото здраве

Баскетболът може да е бърза игра, която изисква много физически умения, но той също така е и игра на ума, за която е нужда концентрация. Вземането на бързи решения въз основа на случващото се във всеки един момент също е от съществено значение.

Баскетболът развива координацията и двигателните умения

Баскетболът изисква отлична координация на цялото тяло и колкото повече човек практикува този спорт, толкова повече развива своята координация и двигателните си умения.

Баскетболът развива самодисциплината

Като във всяка друга игра и в баскетбола има определени правила, които трябва да бъдат следвани. За да се избегнат санкции, човек се научава да бъде самодисциплиниран, фокусиран и бдителен.

Автор: Милена Алексиева, Rozali.com