Един от най-добрите млади български баскетболисти Иван Алипиев получи заслужено признание за силното си представяне на европейското първенство, Дивизия Б в Талин. В края на миналата седмица 197-сантиметрово крило попадна в Идеалната петица на шампионата, а освен това стана третият най-добър реализатор в него с общо 164 отбелязани точки или средно по 20.5 на мач.

18-ГОДИШНО “ЛЪВЧЕ” В ИДЕАЛНАТА ПЕТИЦА НА ЕВРОПЕЙСКОТО В ТАЛИН

BBALL.BG се свърза със сина на бившия играч на ЦСКА, Химик и Видин Стоян Алипиев, за да ни разкаже малко повече за себе си, впечатленията си от европейското и за приза, който получи в Талин.

- С какви впечатления оставаш от европейското в Талин?

- По мое мнение на европейското в Талин можехме да се представим една идея по-добре целия отбор, но все пак има градация отпреди две години - изкачихме се с две места по-нагоре и влезнахме в осмицата.

- Мястото в Идеалната петица мотивира ли те да работиш още по-усилено?

- Честно да си кажа, не очаквах да бъда избран за Идеалната петица на турнира, но това определено е една доста голяма мотивация да работя още и още.

- Доволен си ти от предстaвянето на отбора в Естония?

- Доволен съм. Имахме някои отборни грешки и неточности, но като цяло смятам, че се справихме много добре.

- Какво предстои сега за Иван Алипиев?

- Предстои ми първо една достойна почивка и след това тежка работа през сезона. (Смее се)

- Разкажи ни малко за себе си… Кога си започнал да се занимаваш с баскетбол? Кой е първият ти отбор и първият ти треньор?

- Започнах да тренирам баскетбол покрай баща ми и президента на БУБА Борислав Хаджирусев. Бях на 6 години и много се запалих от самото начало. Първият ми треньор е Емилия Кръстева, на която дължа изключително много, а първият ми отбор, както и настоящ е БУБА Баскетбол. 

- На кои треньори дължиш най-много и има ли нещо, което би искал да им кажеш сега?

- Най-много дължа определено на Емилия Кръстева и на Мануел Марков. Те ме научиха на всичко, което знам и мога да правя. Освен това шанс ми дадоха Янко Янчев и Константин Папазов. Научих много и от моя бивш съотборник Христо Николов, както за спорта, така и за живота. Искам да благодаря на всички, които са помогнали по някакъв начин за моето развитие, не само като човек, но и като баскетболист.

- Имаш ли любим играч, който те вдъхновява?

- Имам двама големи идоли. Единият е сигурен, според мен, бъдещ член на Залата на славата - Пол Пиърс, а другият е Кевин Дюрант, на когото винаги съм искал да приличам. (Смее се)

- Къде си мечтаеш да играеш един ден?

- Голямата ми мечта е да се озова един ден в някой много голям европейски колос като Реал Мадрид или ЦСКА Москва, като цяло в някой отбор от Евролигата.