Термометрите в Хасково подгониха 40 градуса, но баскетболните страсти в града изведнъж двойно надхвърлиха тези на живака. Повод за допълнителната жега в разгара на лятото даде необмисленото изказване на общинския съветник от ГЕРБ Антон Иванов по адрес на баскетболния шампион на страната при жените - Хасково 2012.

На редовната сесия на Общински съвет в петък в града и по време на дебати, касаещи гласуването на финансова подкрепа към отбора, завършил състезателната година със златен дубъл, Антон Иванов оприличил Хасково 2012 на...5 тона нафта. В главата на гербаджията бързо било пресметнато, че на толкова се равнява сумата, която се очаквало да бъде отпусната на клуба.

"Не им искаме парите. Единственото, което искаме е уважение. След като станахме шампионки никой дори не не сети да ни покани в общината", обявиха от Хасково 2012 - тим, който в рамките на последните 10 месеца първо вдигна купата на България след триумф над изключително силния тим на Монтана, а след това повтори подвига, отстранявайки същия съперник и във финалната битка за титлата.

"Хасково 2012 е равно на 5 тона нафта" буквално взриви спокойствието в града. Фенове на отбора настръхнаха от наглото сравнение като го окачествиха като жестока обида към труда на момичетата и завоюваните от тях два комплекта златни медали. Най-крайните от тях дори заплашиха със саморазправа общинския съветник от ГЕРБ Антон Иванов.

В същото време, на сесията в петък, 26-те участници в редовната сесия, между които и Антон Иванов, гласували положително предложението за увеличение на заплатите си. То било идея на Димитър Шалапатов от ГЕРБ. Досега общинските съветници получавали около 140 лева месечно, а отсега нататък възнагражденията им ще скочат най-малкото тройно: между 500 и 700 лева месечно, в зависимост от това дали участват в комисия или не.

Някои от местните парламентаристи гласували против, а други се въздържали, но скандалът на заседанието си остава един - "Хасково 2012 е равно на 5 тона нафта".