20 отбора ще бъдат включени в тазгодишния първи кръг от квалификациите за ФИБА Къп. Други 10 пък ще очакват 10-тимата победители за втора елиминационна фаза. След нея 10-те клуба, успели да преборят конкуренцията, ще осигурят своето място в редовния сезон на турнира. 

32 тима ще започнат в официалния встъпителен етап, а малко по-късно ще бъдат включени още 22 - отпадналите от квалификациите на Шампионската лига. 

И, докато в ШЛ, България ще бъде представлявана само от Лукойл Академик, родното присъствие във втория по сила турнир на европейската централа е далеч по-сериозно. В първи кръг на пресявките сили ще мерят Балкан и Рилски спортист, а носителят на Купа България, шампион в Балканската лига и вицешампион в НБЛ - Берое ще се включи от втория. 

Днес бе изтеглен жребият, който определи съперниците на ботевградчани, самоковци и старозагорци. 

Балкан ще се изправи срещу румънския Орадея, който точно преди година се оказа препъникамъкът за Лукойл Академик по пътя към групите в Шампионска лига. Литовският Невезис ще е задачата пред Рилецо. Ако успеят да отстранят съперниците си, във втори кръг ботевградчани ще се борят с унгарския Жомбатели, а самоковци - с кипърския АЕК Ларнака.

Беройци, които ще пропуснат първия кръг пък, ще чакат победителя от двойката на белгийския Монс и исладския КР, когото ще срещнат в сблъсък за директен билет към ФИБА Къп.