Годините нямат значение, когато имаш цел и се решен на всичко, за да я постигнеш, а играта е в сърцето ти. Пример за това е бившият баскетболист Калвин Робъртс, който е решен на всичко, за да докаже, че може да си проправи път към НБА.

Робъртс, който е на 61 години, не е играл професионално баскетбол от повече от 20 години. Той е решил да се върне към най-силното първенство в света и да се превърне в най-възрастния, постигнал това. Защо? За да завърши това, което е започнал и да докаже, че е достатъчно добър за НБА.

Чувствам се така, все едно съм пропуснал нещо, което отдавна трябваше да направя. Сега имам шанса да постигна нещо, което никой друг не е правил преди”, казва бившият ветеран от испанската ACB лига пред SB Nation.

Робъртс е избран от Сан Антонио в четвъртия кръг на драфта през 1980 г., а след това се включва в няколко кампа на Клипърс и Атланта, но не успява да пробие в лигата. След това продължава кариерата си извън САЩ. Преминава през Испания, Турция, Италия, Израел и дори е спечелил шампионската титла в Австрия. Той официално се оттегля през 1990 г., след като агентът му не успява да му намери тим, като тогава е на 43 години.

Калвин обаче не се отказва от мечтата си, а през януари се захваща със сериозна работа във фитнеса и в залата. Но не спира дотук. Той изпраща няколко писма до отборите, с молба за участие в Лятната лига. Самият той си мечтае за тим като Голдън Стейт.

Отговор обаче Калвин така и не получава, а Лятната лига в Лас Вегас си остава блян за него. Все пак той следи изкъсо случващото се във всеки един двубой в “Томас и Мак сентър”, надявайки се някой да му даде шанс да се пробва и когато не го получава, се чувства много тъжен.

Калвин намира вдъхновението в малко момченце, което среща в залата и което носи тениска на Кевин Гарнет от Минесота. Хлапето иска да прилича на своя любимец, но му е трудно да го направи заради проблем в ръката. Все пак той ще продължи да опитва. А Робъртс му стиска силно палци.

Калвин няма никакво намерение да спира с тренировките след положените усилия през последните шест месеца. Един ден той вярва, че ще стане най-възрастният играч в НБА, независимо колко време ще му отнеме.

Колко време ще продължа да го правя ли?! Не знам, докато някой не признае, че се опитам. Единственото, което искам е отговор”, категоричен е Робъртс.

Вижте го сами: