Името на Десислава Ангелова е достатъчно за любителите на женския баскетбол да предизвика доволни усмивки и блясък в очите. Романтиците със сигурност си спомнят хъса на нисичкия гард, разбирането й за играта, начинът, по който четеше ситуациите и дирижираше съотборничките си на терена.

ДЕСИСЛАВА АНГЕЛОВА С ПОБЕДЕН ДЕБЮТ КАТО СЕЛЕКЦИОНЕР НА КАДЕТКИТЕ

От години бившата баскетболистката на Левски и националния ни отбор е във Франция, където работи в една от най-добрите школи в страната на европейски вицешампион – Мондевил. Това лято тя направи и дългоочакван дебют като треньор и в България, като поведе националния ни отбор за момичета до 16 години в подготовката им за европейско първенство, Дивизия Б, в Скопие в края на август.

Вече от седмица Десислава Ангелова е с отбора в Горна Малина. Самата тя сподели мнението си по един от най-наболелите въпроси през последните дни в България – решението на Управителния съвет към БФБ в женското първенство да не се допуска участието на чуждестранни състезателки.

Много е сложно. Има много “За” и “Против”. Но времето ще покаже до колко това решение е правилно. Има обаче 1-2 сигурни неща. Първо – това е шанс. Дано отборите, които досега играха в А група, се съгласят да играят и този сезон. Това е шанс за тези момичета. Да ги оставим в баскетбола, да играят повече. Ясно е, че класата на първенството ще падне. Но българките ще могат да се покажат, да се развиват. Трябва търпение. Само времето може да покаже до колко правилно е това решение“, коментира Десислава  Ангелова.

Бившият гард на националния отбор допълни, че смята попадането на тима ни в група с европейския шампион и олимпийски вицешампион Испания в квалификациите за европейското е за добро нещо.

Това е най-добрият вариант за отбор от урна 1. Трябва да сме реалисти. Не можем да победим нито един отбор от първа урна. За това е добре, че ще видим най-добрите. Според мен реална цел е да се борим да се качим в по-горна урна. Имаме шанс. Трябва да победим два пъти Холандия. Украйна е крив отбор, но една победа над тях не е невъзможна. Аз, разбира се, подкрепям отбора, Говорих със Стефан Михайлов, Марги Папазова ми е много близък човек, затова искам да побеждават. Надявам се и им го пожелавам“, каза още селекционерът на националния отбор за момичета до 16 години.

Източник: „За Баскетбол“, БФБ