Мъжкият ни национален отбор стартира днес втория етап от подготовката си за предквалификацията за световното първенство в Китай през 2019 г. Той ще премине в Самоков, а на 12 юли националите ще очакват там Австрия за третата си контрола.

“Лъвовете” започнаха тренировки под ръководството на селекционера Любомир Минчев в началото на настоящия месец в Правец, а освен това изиграха и две проверки в Ботевград срещу Холандия в края на миналата седмица. Във втората гардът Николай Стоянов се включи добре от пейката и завърши с 9 точки за 14 минути в игра.

BBALL.BG се свърза с варненеца, за да ни разкаже малко повече за атмосферата в тима, за впечатленията си от двубоите с “лалетата” и за очакванията си за срещите с Португалия и Беларус през август.  

- За втора поредна година попадна в сметките на Любомир Минчев по пътя на България към голямо първенство. Чувстваш ли се по-уверен?

- Има напрежение от факта, че искам да се представя по най-добрия начин, но все пак се чувствам вече една идея по-спокоен.

- Това лято в отбора се завърна Павел Маринов, Мартин Маринов дебютира с тима, в него са още играчи като Чавдар Костов, Александър Янев и Александър Везенков. Каква е атмосферата?

- Всички в отбора са сплотени от първия ден. Надявам се да е така и до края на цикъла. Момчетата са супер характери, както на игрището, така и извън него.

- В състава са и още двама дебютанти като Николай Вангелов и Йордан Минчев. Помагате ли си един на друг със съвети и кое е най-ценното, което научихте от по-опитните?

- Според мен, всеки по-голям има полезен съвет, който може да даде на по-малките. Аз не съм от опитните. Все още продължавам да се опитвам да взимам най-добрите примери от играещите на високо ниво около мен.

- Първата част от подготовката Ви в Правец приключи. Каква е оценката ти за последните дни като тренировки и натоварване?

- За краткото време свършихме доста работа. Това все пак е първият етап и смятам, че ако работим по същия начин, ще имаме положителни резултати.

- Вече изиграхте две контроли. Доволен ли си от това, което показахте срещу Холандия в Ботевград?

- Доволен съм, имаше добри неща в двата мача. Разбира се, ще обърнем внимание на грешките, които допускаме в следващите занимания.

- Демонстрира добра стрелба от разстояние във втората проверка. Работил ли си върху това по време почивката, въпреки че за доста от Вас тя бе кратка?

- Опитвам се всеки ден да отделям време на този елемент, който е най-важен за моята позиция. С повече повторения и самочувствие нещата се получават.

- Какво мислиш за съперниците Ви в предквалификацията Португалия и Беларус?

- Не знам нищо за отбора на Португалия все още. Запознат съм с някои от играчите на Беларус от мачовете ни с Рилски спортист срещу Цмоки Минск. Смятам, че ще се справим с това препятствие.

- Какво би те накарало да се чувстваш доволен в средата на следващия месец?

- Четири победи от четирите мача в предквалификацията за световното.