Точно пет дни след като стана шампион на Израел, Апоел Ерусалим започва трескаво търсене на нов треньор и даже има набелязан кандидат. Симоне Пианиджани не издържа на стреса и реши, че единственото лечение е да събере куфарите си обратно за родната Италия. Работата му е в кърпа вързана: от есента ще го видим начело на Армани Милано в Евролигата.

Човекът, към когото ръководството на Апоел Ерусалим протяга ръка с надежда, че този път разговорите може да бъдат доведени до щастлив край не се нуждае от представяне - Пини Гершон!

Точно преди година управата на тима от столицата бе в същото изходно положение - търсейки да постигне консенсус с легендарния треньор, който води България в периода 2008-2009 година и с когото начело Макаби Тел Авив спечели три от общо шестте си корони в европейския баскетбол.

Според медиите в Израел, различията между двете страни нкога не са опирали до бюджет, нито до заплата, а до болезнен конфликт между Гершон и агитката на Апоел Ерусалим, който не може да бъде забравен от специалиста вече две десетилетия.

Гершон води Апоел в периода 1995-1997 г. и дори извежда отбора до купата на страната. В момент от престоя му в Ерусалим обаче се стига до грозен инцидент между част от най-фанатизираните ултраси на "червените" и майка му, която бива обиждана и псувана докато присъства лично в залата. Момент, който изглежда, че един от най-великите треньори в историята на Евролигата не е успял да превъзмогне и до ден-днешен.

В момента Пини Гершон е изпълнителен директор на всички национални отбори на Израел в мъжкото направление, а освен това работи като коментатор на израелската лига и има собствено телевизионно шоу.