Докато Александър Везенков очаква драфта в НБА, където това лято реши да се възползва от последната възможност да участва, за друг българин, на когото разчитаме занапред да тегли каруцата на родния мъжки баскетбол - Йордан Минчев, все още има време за планове и прогнози относно присъствието му в лотарията отвъд океана.

Името на 18-годишния юноша на БУБА Баскет и на Левски намери място сред близо 40-те селектирани от авторитетния американски сайт DraftExpress.com от цял свят таланти, набор 1998 г. В последното официално издание на класацията, публикувано онлайн (от 4 юни 2017 г. - б.а.) 202-сантиметровото крило е поставен под №17 от общо 37 момчета.

Данчо изпрати най-успешната си година в мъжкия баскетбол. Тя започна с дългоочакван и заслужен трансфер в турския гранд Фенербахче, където бе привлечен по лично настояване на иконата Желко Обрадович, продължи с дебют в Евролигата и завърши с налагането му в сръбския Хемофарм Вършац (4,0 точки, 2,7 борби средно на мач), където бе преотстъпен да трупа опит и самочувствие през февруари. 

Минчев, който на 17 октомври ще навърши 19 години, преди две седмици се завърна от участие от престижния баскетболен камп в Тревизо, където остави отлични впечатления. Повече за представянето му там може да прочетете в специално подготвените материали на BBALL.BG:

МИНЧЕВ С ПОБЕДА НА ФИНАЛ В ТРЕВИЗО

МИНЧЕВ ГРОМИ АМЕРИКАНЦИ В МАЧА НА ЗВЕЗДИТЕ В ТРЕВИЗО

Лидер сред талантите извън САЩ от Набор 1998 г., според Draft Express e Франк Диликина (Страсбург, Франция), следван от Терънс Фъргюсън (Аделаида, Австралия) и Родионс Курукс - латвиец, който носи екипа на Барселона. Айзея Хартенщайн (Жалгирис, Литва) е четвърти, а Оскар Да Силва - тийнейджър с бразилски корени, който е считан за бъдещето на баскетболна Германия, е пети.