Александър Везенков никога не се е интересувал от голата статистика, но понякога тя е твърде любопитна, за да не й обърнем внимание. И след като името му е в устата на водещи медии като "USA Today", откъдето му отреждат място в десетката на най-добрите крила в Драфт 2017, ето и още нещо интересно преди 22-ри юни, когато ще разберем на кое място ще бъде изтеглен в лотарията на НБА крилото на Барселона.

Американският сайт Draft Express публикува новата си световна ранглиста за най-добрите баскетболисти, родени извън САЩ, набор 1995 г., когато е роден и Везенков. От 39 имена в класацията, това на българина е поставено под №4 - още едно доказателство за оценка, която му поставят разбиращите от баскетбол анализатори и специалисти.

№1 от родените през 1995 г. е Анжежс Пасекнис от Латвия, който играе в Гран Канария в Испания, №2 е Матьо Лесо от Франция, който е част от френския Нантер. Пред българина е Алберто Абалде - крило на Хувентут Бадалона, който заема трето място и който заедно с Везенков намери място в Топ 10 на леките крила и в класацията на "USA Today", за която може да прочетете повече в следния линк:

ВЕЗЕНКОВ В ТОП 10 НА КРИЛАТА НА ДРАФТ 2017

Какво показват цифрите:

Везенков е изиграл общо 65 официални мача за Барселона този сезон, поделени в Лига Ендеса и в Евролигата.

За 35 двубоя в испанската лига той има средно по 8,7 точки (70% успеваемост за 2 точки, 36% от тройката, 84% от линията за изпълнение на наказателни удари) и 3,1 борби за почти 19 минути престой на терена.

За 30 срещи в редовния сезон на най-престижния клубен турнир на Стария континент регистрира средно по 7,5 точки (68% за 2 точки, 48% от тройката и 85% от линията за изпълнение на наказателни удари), 3,2 овладени под коша топки и 1,1 завършващия подавания за 18,4 минути на паркета.