В НБА следят изкъсо за спазване на правилата, а всяко нарушение се наказва сурово. В това се убедиха и баскетболистите на Индиана и Детройт Монта Елис и Реджи Бълок, които бяха наказани с лишаване от състезателни права за по 5 мача. Причината за санкцията е нарушаване на антинаркотичната програма на лигата.

Наказанието вече бе обявено на официалния сайт на НБА и ще влезе в сила през следващия сезон, в момент, в който двамата не са възпрепятствани от контузии. Това е сериозен удар най-вече за Пейсърс, тъй като 31-годишният Елис не се представи никак убедително през 2016/2017, реализирайки средно по 8.5 точки за по 27 минути на мач.

Отстраняването на Монта е много голям проблем за нас като организация. Тепърва ще вземем решение как да подходим в тази ситуация”, заяви президентът по баскетболните операции на Индиана Кевин Причард.

Тестът за наркотици, на който се провали гардът на “пешеходците” му донесе още негативи след най-слабия му сезон в НБА от 2005/2006. Въпреки това, от щаба на Индиана подходиха с разбиране към него и му дадоха шанс в общо 74 мача в най-силното първенство, но той не успя да оправдае доверието им.

26-годишният Реджи Бълок също не се представи добре през последната година. Двуметровото крило записва средно по 4.5 точки и 2.1 борби в 31 двубоя на Детройт в НБА, а бъдещето му в клуба въобще не е сигурно. Пистънс имат опция да се откажат от услугите му за следващия сезон и той да се превърне в неограничен свободен агент това лято.

Преди да се озове при "буталата" през 2015/2016, Реджи Бълок носи екипите на Финикс и Лос Анджелис Клипърс, които го избират в драфта под №25 през 2013 г. Бивш възпитаник на университета Северна Каролина. Сериозен отпечатък върху него оставя убийството на сестра му Мия от неизвестен извършител през 2014 г. Самият той все още не може да преодолее загубата на най-близкия си човек в живота.