За трета поредна година София ще бъде домакин на европейско първенство за кадети до 16 години, Дивизия Б. Това лято, от 10 до 19 август три зали в столицата ще посрещнат талантите от 24 страни. Шампионатът отново ще се проведе в три зали – "Триадица“, “Арена Армеец 2“ и “Универсиада“. Тази година ще има и едно по-специално участие. Официален посланик на първенството в България ще е националът и шампион с тима на Лукойл Академик Павлин Иванов.

Изборът на родения в Ямбол гард не е случаен. Докато играеше в националните отбори за подрастващи, Павлин беше неизменен лидер. Той беше избиран за Най-полезен играч на шампионатите до 16 години в Португалия (2009 г.) и до 18 години – във Варна (2010 г.), където приза му връчи лично Тодор Стойков. Попадна и в Идеалния отбор на турнира в София при 20-годишните през 2012 г.

Павлин Иванов, Алекс Симеонов, Димитър Димитров – това са все играчи, чиито звезди изгряха на шампионата във Варна и са истинско доказателство за това, че "У дома изгряват звезди“. С тяхна помощ отборите на България неизменно се изкачваха в Дивизия А – цел, която стои пред всички наши национални гарнитури за подрастващи.

Павлин Иванов е ярък пример за това как със скромност, постоянство и трудолюбие можеш да преминеш през всички тимове за подрастващи на страната и да се превърнеш във фактор в мъжкия национален отбор. Списание "За баскетбол“ върна Павлин назад в годините и го помоли да разкаже за емоциите от времето, когато играеше като кадет и юноша за България на европейските първенства в София и Варна. Ето какво каза той:

- Вече си утвърден играч в мъжкия национален отбор. Мина обаче труден път. Утвърди се като лидер на отборите за подрастващи на България, в които играеш от 16-годишен. Какви чувства предизвикват спомените ти от тези години?

- Спомням си само с добри чувства, бяхме малки, беше забавно, като че ли нямаше чак такова голямо напрежение, поне не върху нас, играчите.

- Спомняте ли си със съотборниците си тези лета, в които играехте като тийнейджъри за България?

- Харесвам много момчетата от набор 92, 93 и 94 и се радвам, че съм имал честта тогава да играя и да побеждавам заедно с тях. С някои и до сега продължаваме да сме в един отбор.

- Колко труден беше пътят ти от кадети до 16 години до мъжкия национален отбор?

- Всеки един млад състезател иска да играе в мъжкия национален отбор на страната си. Бях концентриран изцяло върху баскетбола, гледах нищо да не ме разсейва по пътя към целта. Аз съм човек, който вярва в труда. Така че, не бих казал, че ми е било толкова трудно и не съжалявам за нищо, което съм изпуснал в тийнейджърските ми години.

- Какво е за теб да играеш за България? И да играеш за България в България?

- Една дума - Чест! 

- Играл си на две европейски първенства в България. Във Варна станахте шампиони, в София класирахте страната за пореден път в Дивизия А. Кои са най-хубавите ти спомени?

- От тези две първенства по-хубавите ми спомени са от Варна, където изпълнихме и двете си цели да класираме отбора в Дивизия А и да станем шампиони.

- До колко феновете в залата помагат за успехите?

- Много помагат, винаги ми е приятно да играя в пълна зала, да чуя химна и скандирането на публиката "Българи, Юнаци!

Снимки: FIBA и LAP.BG