„Шарас, остани!”. Две думи, побрали в себе си несметно количество любов. И признанието на цял град. 300 000 души, ако трябва да бъдем точни – 292 677, които според официалната справка в уикипедия живеят в красивия Каунас, се молят Шарунас Ясикевичус да продължи и занапред да води местния баскетболен символ Жалгирис.

Огромен билборд в центъра на родния град на литовската легенда гласи точно това:

„Шарас, остани!”

Ясикевичус – един от най-великите играчи, които историята на баскетбола е дала в Европа, е с единия крак в Барселона, а с другия в своя роден дом и настоящ клуб – Жалгирис. Ръководството на Жалгирис се опитва всячески да го задържи като треньор и дори извади оферта за 500 000 евро годишна заплата.

Идеята за билборда е на кмета на Каунас – Висвалдас Матиосайтис. „Никой не се съмнява в таланта на Шарас като треньор. Всички искаме той да продължи да води Жалгирис. Това бе и причината да му изпратим това специално послание”, признава градоначалникът пред литовските медии.

Като баскетболист Шарунас Ясикевичус постига немислими неща. Като това да стане четири пъти шампион в Евролигата с три различни клуба – Барселона (2003), Макаби Тел Авив (2004, 2005) и Панатинайкос (2009).