Александър Тодоров се завърна там, където винаги се е чувствал у дома си - в редиците на шампиона на Македония МЗТ Скопие. Днес по обяд той подписа договор, който официално го превърна в новия-стар треньор на отбора. Неофициално, това бе ясно от преди повече от месец като до момента само се уточняваха последни детайли по контракта.

Македонецът с български паспорт е боготворен от феновете на МЗТ Скопие в родния си град. Приоритет за него от днес нататък вече става участието на МЗТ в Адриатическата лига и защита на шампионската титла в страната. Първото му представяне пред медиите в Скопие се очаква да се състои в петък, в 12:00 часа на обяд, за когато е обявена и официалната пресконференция.

През сезон 2011/2012 той изведе МЗТ до златен дубъл - титата и купата на Македония, след което кариерата му продължи последователно в Балкан Ботевград (2012-2015), Динамо Букурещ в Румъния (2015-2016) и Пея в Косово (2016-2017). През 2012 г. специалистът бе избран и за най-добър баскетболен треньор на Македония.

 

У нас Тодоров наложи името си още докато водеше Рилски спортист, който изведе до исторически трофей в първото издание на Балканската лига преди седем години. Във визитката му стои сребърен медал в първенството на България начело на Балкан през 2015-та и финал в турнира за купата на страната през 2010-та.

Александър Тодоров се завръща в МЗТ за трети път като дебютът му на пейката на отбора от зала "Яне Сандански" е през 2000 г., в зората на треньорския му път. Той е бивш наставник на националния отбор за кадети в родината си, както и бивш помощник в мъжкия състав на Македония до 20 години. Купата на Македония печели и с друг тим - Вардар, през далечната 2001 г.

Любопитен факт за потомъка на един от легендарните български боксьори Гого Малезанов е, че той  е бакалавър по "Бизнес мениджмънт", но от дете мечтае за професионално развитие в медиите. Това в действителност се случва, тъй като в началото на своите 20 Тодоров съвместява работата си на баскетболен треньор с тази на редактор в известно спортно списание в Скопие. Впоследствие избира треньорството и завършва магистърска степен по "Спорт и баскетбол".