Самоков доказа за пореден път централното място, което заема на баскетболната карта на България. Само в рамките на 24 часа, изкушените от играта в града в полите на Рила, можеха да наблюдават цели три събития, които пък бяха изсвирени от съдии от 15 различни държави. Арбитрите бяха част от най-добрия трейнинг и обучителен камп за рефери в Европа "CAN DO Basketball", който също се проведе от 7 до 11 юни в Самоков.

Невероятна конкуренция между момчетата във финалите на държавното първенство за кадети напълни зала „Арена Самоков“ и създаде атмосфера, достойна за младите таланти.

По-рано през неделния ден най-добрите аматьорски отбори от цялата страна си разпределиха призовите места в най-успешното издание досега на БГО лигата. Играта им можеше да уплаши редица отбори от родната А група и нищо чудно през следващия сезон да видим миграция на някои играчи към професионалния баскетбол.

По същото време и място се изигра и третият турнир от веригата 3х3 Vivacom Basketball Tour 2017, който поради неблагоприятните атмосферни условия се проведе в тренировъчната зала на БК Рилски Спортист. Това ни най-малко не попречи на най-добрите баскетболисти по тройки да предложат шоу на събралите се фенове, които често се колебаеха на кое от трите събития да отделят вниманието си.

Перфектните условия, които община Самоков и БК Рилски Спортист са създали за любимата игра, гарантираха лесния достъп до всички зали и пълноценното изживяване за зрители и спортисти.

Най-новият олимпийски спорт привлече, както местните баскетболисти, които бяха сформирали няколко отбора, така и аматьорски отбори – събрали се за финалите на БГО лига. Редица отбори пристигнаха и от София, за да сформират елитното състезание, в което участие взеха над десет професионални баскетболисти.

Шампион в Самоков, за втори път след драматичната им победа в Ботевград, стана Twins Team, в който изпъкват имената на състезаващите се в Германия близнаци Тодор и Милен Захариеви, както и играчите на елитния Левски 2014 – Ангел Пейчинов и Станислав Славейков. Момчетата отново обраха наградите на турнира – чисто нови телефони Huawei, любезно предоставени от генералния спонсор Vivacom. Пейчинов прибра и кецовете K1X, заслужена премия за гръмотевичните забивки, които сътвори във Foot Court Dunk Contest.

Авторитетното жури, съставено от инж. Петър Георгиев – президент на БК Рилски Спортист, Росен Барчовски и Удо Хаджисотиров, присъди единодушно три десетки на забивката му с две топки едновременно и вдигна на крака множеството в залата.

Наградите на турнира връчиха президентът на БФБаскетбол Георги Глушков и зам. кметът на община Самоков г-н Васил Сайменов.

3х3 събитията в страната продължават през цялото лято, като площадката на БФБаскетбол ще направи обиколка в Ямбол, Бургас, Варна и Велико Търново. Победителите от всички турнири ще спорят за титлата Шампион на България на турнир в София през месец юли и участие на международен Challenger, част от FIBA 3x3 World Tour, в Букурещ на 12 август.