Селекционерът Любомир Минчев заложи на 21-годишния Николай Вангелов на един от най-проблемните постове в българския национален отбор – този на позиция 5. За 212-сантиметровия баскетболист предквалификацията за световното първенство през август ще бъде дебют в представителната ни мъжка селекция.

Нашенецът се оформя като играч в Италия, като за последно играе в третодивизионния Палестрина, а преди това за Евробаскет Рома, Казале Монферато, ПМС Торино, Сан Северо, Норд Барезе, Армани Милано, Бенетон Тревизо. Роден и израснал в София, отдава се на играта в Локомотив София и БУБА Баскетбол. Преминава през всички национални отбори при подрастващите на България.

BBALL.BG се свърза с Николай Вангелов, за да ни разкаже за вълненията около избирането му, както и за очакванията му към подготовката и предстоящите срещи с Беларус и Португалия.  

- Как се почувства след като разбра, че си повикан в националния отбор за мъже?

- Почувствах се горд, че Любо Минчев ми дава шанс да помогна на отбора и на страната си като цяло. Щастлив съм, че ще съм част от тима.

- Мечтаеше ли си тайно това да се случи през последната година?

- Да, много силно исках този ден да дойде. Сега зависи от мен как ще използвам шанса си.

- Селекционерът Любо Минчев изтъкна вече ръста ти. Какво, освен него, можем да очакваме от теб в следващите два месеца?

- Доста подвижен съм за ръста си. Не съм от най-техничните центрове, но меката ръка и стрелбата от разстояние ги имам в арсенала си. Не бягам от черната работа, правя каквото се иска от мен - борби, защита, заслони.

- Познаваш ли някои от бъдещите си съотборници в тима?

- Да, с Евгени Хаджирусев сме израснали заедно в БУБА, с Йордан Минчев бяхме заедно в националния преди години. Велислав Гълъбов също ми е доста добър приятел. Винаги съм играл срещу него, никога не сме били съотборници.

- Като всеки новобранец сигурно нямаш търпение да започнеш подготовка с националния тим. Да те очакваме ли още на 28 юни в Правец?

- Да, на 28-ми съм там. Ако може даже и по-рано. (Смее се)

- Шест контроли плюс лагери в Правец и Самоков Ви предстоят. Мислиш, че ще успеете да се подготвите максимално добре за съперниците си в предквалификацията?

- Любомир Минчев е доста добър треньор, както и целият му щаб. Като цяло си разбират от работата. Това зависи и от нас, но вярвам, че всички сме на една вълна и имаме голямо желание да събудим българския баскетбол. Аз лично съм много позитивно настроен.

- От какво ти лично би си почувствал удовлетворен на 17 август?

- Ако отборът е класиран за квалификациите и на домакинските ни мачове залата бъде пълна. Мисля, че това най-много би ме зарадвало.