Могъщата сила на баскетбола превзема нови територии! Днес, 9 юни 2017 г., спокойно може да бъде наречен исторически ден за най-красивата игра на планетата.

С решение на Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет, баскетболът 3х3 влиза в голямото олимпийско семейство като ще дебютира още на следващите летни игри в Токио 2020. На японска земя ще участват общо 64 баскетболисти, по 32 мъже и 32 жени, гласи становището на МОК.

„Това е исторически ден за ФИБА и за баскетбола 3х3. Ден, зад който стои упорита работа за развитието на спорта, унифицирането на правилата и намирането на най-вярната формула за провеждането на състезания в този формат през последните 10 години”, заяви Патрик Бауман – генерален секретар на ФИБА и член на Изпълнителното бюро на МОК.

„Баскетболът 3х3 е считан за най-разпространения и практикуван на открито, както и на закрито в големите търговски центрове спорт в цял свят през последното десетилетие. Спорт, който се радва на страхотна популярност в социалните мрежи и любимо занимание на подрастващите.

Четвъртото издание на Световната купа по 3х3 се открива на 17 юни в Нант, Франция.