Албена Брънзова е име, което отваря врати в баскетбола. И отдавна не само в Европа. Един от най-добрите центрове на Стария континент от близкото минало продължава да прославя родната школа и на 8 154 км далеч от България - толкова е разстоянието между нашата страна и Канада, където от шест години насам голямата дъщеря на легендата Бойчо Брънзов живее и работи.

Днес Албена Брънзова има повод да бъде поздравена и той е, че с нейна помощ отборът на Канада за девойки до 16-годишна възраст си осигури класиране на 1/2-финал на първенството на ФИБА Америка в Буенос Айрес. Нашенката има ключова роля в тима като е считана за един от стожерите на треньорския щаб на "кленовите листа".

В петък Канада разгроми Доминиканската република с 89:48 и си гарантира директна виза за световното при 17-годишните догодина. Съперник на канадките и Брънзова за място на полуфинала бяха домакините от Аржентина, но и те бяха надиграни - 71:65, с което момичетата на Брънзова влязоха в голямата метворка, където ще се изправят срещу Колумбия в мач, който ако спечелят, ще ги доближи на победа от титлата. В другия полуфинал се срещат САЩ и Аржентина.

Женският баскетбол в Канада е на особена почит и неизменен участник на олимпийски игри и световни първенства. При девойките "кленовите листа" са четвърти в световната ранглиста и с огромен потенциал за бъдещето.

Албена Брънзова е старши-треньор на университета Квебек в Монреал от 2011 г. насам. В кариерата си на баскетболистка печели 6 пъти титлата на Унгария - 4 пъти с Печ (2002-2006) и 2 пъти с Шопрон (2007, 2008), има шампионска титла на Израел с Рамат Хашарон (2001-2002), като същата година печели и наградата за MVP на местната лига. Тя бе реализатор №1 и на женската Евролига (2001-2002). Единствената българска баскетболистка, ставала шампион на Бразилия със Санто Андре (2000-2001) и MVP на първенството.

След края на активната си състезателна дейност Албена Брънзова инвестира в академичното си образование. Бакалавър по мениджмънт от университета Флорида Интернешънъл, треньор по баскетбол от НСА, магистър и доктор по спортна психология. Тя е абсолютен полиглот като говори 6 езика: български, руски, английски, испански, португалски и френски.