Мъжкият ни национален отбор ще се събере на първия си лагер за този година в края на настоящия месец. Селекционерът Любомир Минчев ще привика в Правец своите избраници на 28 юни, където “лъвовете” ще останат до 8 юли и ще изиграят две контроли с Холандия.

На 9 юли програмата за подготовката на националите предвижда почивка, а 24 часа по-късно те ще потеглят към Самоков, където ще бъдат до 22 юли. Там ще се проведат и три проверки (б.а. - на 12-ти с Австрия, на 15-ти с Македония и на 22-ри отново с Австрия). Нашите ще отдъхнат на 23 юли, а след това ще се върнат в Правец, където ще бъдат до 30 юли. На 28 юли пък е предвидена и последната им контрола, с Македония.

На 31 юли щабът на България ще потегли към Лисабон, където на 2 август тимът ни ще излезе срещу Португалия. Първият ни домакински мач от предквалификацията ще бъде на 5 август от 18.00 ч. в Арена “Ботевград” срещу Беларус. Седем дни по-късно (б.а. - на 12 август от 18.00 ч.) португалците ще ни върнат визитата, а на 16 август ”трикольорите” ще гостуват на Беларус.

Миналата година ФИБА промени системата за провеждане на квалификациите през август, a националният тим на България ще може да започне участието си от предквалификации за световното първенство в Китай през 2019 г. Досега право на участие в шампионата на планетата имаха само първите няколко тима в класирането на европейско първенство.

Първите два тима в групата ще продължат с мачове през ноември, като в тази фаза ще се включат и отборите, играли на европейското първенство през септември в Румъния, Финландия, Израел и Турция. 32-та отбора от този етап ще бъдат разделени в 8 групи от по 4 тима, като първите три от всеки поток ще продължат напред. Тези 24 отбора ще бъдат разделени в 4 групи от по 6 тима и ще играят у дома и като гости в няколко прозореца (б.а. - през август/септември, ноември 2018 г. и февруари, 2019 г.) 12 тима от тази фаза ще пътуват за Китай. Отпадналите от втория етап ще започнат през август 2018 г. квалификации за Евробаскет 2021.