Наставникът на България Любомир Минчев постави ясна цел пред националите за предстоящата предквалификация за световното, която ще проведе през август – класиране в следващия етап. Освен това селекционерът е на мнение, че срещите с Беларус и Португалия ще бъдат по-трудни от миналогодишните, но той ще изисква от възпитаниците си най-малко да не развалят добрите впечатления от представянето си в квалификациите за Евробаскет 2017.

"Новото момче Николай Вангелов е доста високо. Той е с ръст от 212 см. Ще пробваме и ще видим от високите кой може да се справи. Те и за това са трима, но с центровете е по-лесно да вземем решения, а без гард много трудно биха ни се получили нещата. Целта ни е категорично класиране напред”, сподели Любо Минчев относно повиканите на позиция 1 и 5.

Относно решението за Иван Лилов, то не беше взето никак лесно. В зависимост времето за подготовка и в зависимост от броя на мачовете, се доверявам на тези играчи, които съм избрал. Може и да греша. Времето ще покаже. Не мога да извикам всички, защото впоследствие трябва или да освобождавам, или някой да не играе. Това се приема доста трудно”, допълни селекционерът на националния ни тим.

Смятам, че миналата година срещу тези силни съперници, ние се противопоставихме максимално. И в миналото е имало случаи, в които сме играли добре, а на следващата година се е смятало, че лесно ще мине квалификацията и ще се класиране на европейско, а след това нещата не са се получили. Точно това ме притеснява - да не се смята, че нагласите на всички за по-лесни мачове и за класиране. Аз мисля, че ще ни бъде доста по-трудно и разчитам на мотивацията на играчите. Относно противниците, конкретно не мога да кажа много. Знам само, че все още не са си обявили съставите. От миналата година съм наясно, че Беларус бе близо до класиране, но се издъни в последния мач. За Португалия знам, че бяха без ключов играч заради здравословни проблеми”, обясни Любо Минчев.

Ще изисквам от отбора впечатленията, които сме оставили през 2016 г. да не ги разваляме. Надграждането ще дойде от това, което съм направил като политика за някои по-много играчи в миналото. Но ако има надграждане тази година, за мен трябва да има класиране”, коментира българският наставник.

За мен като треньор е по-неблагоприятна тази система на провеждане на квалификациите, независимо, че навремето като състезател съм играл по този начин. Тогава не съм мислил за това. В нея като играч имаш 3-4 тренировки и веднага след това трябва да играеш. В по-силните отбори, ще разчитат на по-добрите школи, защото играчите от НБА няма да участват. Но като потенциал за четири дни един треньор не може да направи кой знае колко”, каза Любомир Минчев.

Трудно по време на сезона някои може да отиде и да гледа Николай Вангелов в мачовете на отбора му. Те не се предават по телевизията. Миналата година аз го имах предвид, но ако бях го извикал, трябваше да наруша подготовката на 20-годишните или той след европейското да дойде в по-късен етап и тепърва да се включва. Точно по тази причина не беше повикан. Миналата година ни бяха и трима центровете”, разкри селекционерът на “лъвовете”. 

Снимки: LAP.BG