Георги Глушков се надява играчите, повикани от Любомир Минчев в националния отбор, да покажат мотивация и добра игра в предстоящите мачове от предквалификацията за световното първенство. Самият той допълни, че има реален шанс Александър Везенков да бъде избран в предстоящия на 22 юни драфт в НБА.

Очакваният на ФИБА са тази нова система е играчите от НБА да не участват, а на тяхно място да бъдат повикани нови звезди, които да заемат местата им и да се раздвижи малко европейския и световен баскетбол. Друга причина за тази промяна бе, че състезателите от НБА имат проблеми след сезона с контузии и умора, и трудно се включват в подобни мачове”, заяви шефът на българската федерация по баскетбол.

Освен Александър Везенков, нямаме играч, който да играе на толкова високо ниво. Повече от баскетболистите имат желание да се развиват и да бъдат част от по-добри отбори. Мисля, че квалификацията трябва да бъде голям стимул за повечето от тях. Защото ние не сме играли скоро такава, която може да ни прати след време на световно първенство. Силно се надявам мотивацията да бъде точно такава това лято”, допълни единственият българин, което е бил в НБА.

Много ми се иска да въведем някакъв стандарт, който да позволява административно да натиснем определени играчи чрез определени санкции да дойдат в националния отбор. Само, че си мисля, че когато накараш един човек да прави нещо насила, то няма да го свърши в никакъв случай. Мисля, че това няма да бъде полезно за отбора. Затова ми иска да имаме инструмент, с който да накараме тези играчи да си променят мотивацията. Защото ако дойдат с нацупени физиономии на лагер, това ще повлияе на обстановката”, коментира Георги Глушков

"Аз мисля, че Николай Вангелов има потенциал, но в Италия първенството е различно. Сигурен съм, че той иска да израсне, гледайки как негови колеги, които са със същия ръст, играят в по-различни първенства и вземат съвсем други пари. Шампионатът, в който играе едва ли му дава това финансово и игрово удовлетворение. Надявам се, че той иска да се изкачва нагоре. Младите играчи вече имат мениджъри или представители, които им казват доста неща. Аз честно не съм съгласен с доста от тези твърдения. Дали защото агентът е наясно, че има по 7 минути на мач някъде, и единственото нещо, което може да търси е някакво малко по-добро финансово удовлетворение. Защото 7-те минути за състезател с амбиции са доста малко”, каза шефът на родната централа.

Смятам, че има реален шанс и може още един българин да бъде избран в драфта на НБА и то съвсем скоро. Потърсих мои приятели - скаути да ми обяснят, но в следващите дни е трудно да се правят подобни коментари, поне до драфта, сега се работи доста, за да се комбинират първите 30. Иска ми се да се случи. Мисля, че Везенков е готов да го изберат. Още повече, че догодина няма да има право да участва. Относно бройката на чужденците в първенството, за мен е хубаво да има поне по двама българи на терена, които да получават време и самочувствие. Треньорите трябва да изберат такива, които ще им бъдат от полза”, завърши Глушков.