Селекционерът на България Любомир Минчев обяви група от 16 баскетболисти, които ще се подготвят за предквалификацията за световното първенство в Китай през 2019 г. Това се случи по-рано днес на пресконференция в Министерството на младежта и спорта в София.

Сред избраниците на наставника са бившият младежи национал Николай Вангелов, който е повикан за първи път, както гардът на Монако Дий Бост, който участва на Файнъл Фор на Шампионската лига през този сезон. В състава тази година не попадна центърът Джейсън Уошбърн. Лагерът на националите стартира на 28 юни в Правец, като три дни по-късно Минчев очаква към тима да се присъединят Дий Бост и Александър Везенков.

В състава за подготовката не попаднаха още бронзовия медалист със Стал Остров Виелкополски в полската Първа лига Христо Николов, гардът на унгарския Сегед Иван Лилов, шампионът с Лукойл Академик Асен Великов, който лекува контузия в китката, както и Николай Върбанов, който е отказал да бъде с представителния ни тим през тази година подобно на миналото лято.

"Сигурен съм, че всеки има мнение, но това е състава. Иван Лилов не съм го извикал. Исках да му кажа аз по телефона тази сутрин, но не успях да се свържа с него. Нямам нищо лично към него, просто това е решение, защото има доста играчи на тази позиция. Относно Христо Николов, който играе на позиция 3 или евентуално 4, има доста играчи, и след това евентуално ако го извикам, някой трябва да бъде освободен. Що се отнася до Божидар Аврамов, той наскоро се възстанови след контузия и игра през последните три месеца от първенството, но мисля, че като бързина има още какво да възстанови в играта си. След толкова дълга контузия на един играч му трябва повече време“, заяви селекционерът на България.

Много е трудно да извикаме двама чужденци при положение, че само един може да играе. Беше ми трудно миналата година. Те и двамата имаха голямо желание да докажат. По тази причина залагам на единия”, обясни решението си за това да повика само един чужденец Любо Минчев.

Разширеният състав на България:

Дий Бост (Монако)

Станимир Маринов (Балкан)

Евгени Хаджирусев (Левски)

Павлин Иванов (Лукойл Академик)

Чавдар Костов (Кими)

Николай Стоянов (Рилски спортист)

Христо Захариев (Лукойл Академик)

Павел Маринов (Лил)

Йордан Минчев (Фенербахче/Вършац)

Алекс Симеонов (Гипускоа)

Александър Янев (Задар)

Александър Везенков (Барселона)

Димитър Димитров (Лукойл Академик)

Велислав Гълъбов (Спартак Плевен)

Станислав Ваклинов (Академик Бултекс 99)

Николай Вангелов (Палестрина)

Нашите са в група с отборите на Португалия и Беларус. Домакинствата им от предквалификацията ще бъдат на 5 и 12 август в "Арена Ботевград", а другите им два двубоя са на 2 и 16 август.