Женският ни национален отбор започва на чисто, с нов селекционер в лицето на Стефан Михайлов и с нов капитан – Димана Георгиевa. На есен българките ще стартират битката си за място на европейското след две години с два мача от квалификациите.

Лятото обаче може да се окаже ползотворно за сплотяване на колектива и по този повод представителния ни тим при дамите ще участва на турнир в Македония заедно с Босна и Херцеговина, Япония и домакините от западната ни съседка. Той стартира днес и ще продължи до края на седмицата.

BBALL.BG се свърза с Димана Георгиева, която ни разказа за подготовката, за очакванията си за турнира и за квалификациите, както и за бъдещето си с Монтана 2003.

- Как приемаш капитанската лента в националния отбор?

- За мен е голяма чест да бъда капитан на женския национален отбор, за което благодаря на треньорското ръководство, че ми се доверява. Това не ме прави нещо повече от другите момичета. Всички сме равни и всяка една от нас трябва да се старае да дава максимума от себе си, за да успеем да изпълним целта, към която сме се устремили. Моята задача ще бъде да ги обединявам и да показваме винаги, че сме отбор и в добро, и в лошо. Смятам, че вече имаме изграден доста добър колектив. Това се дължи и на страхотните характери на абсолютно всяко едно от момичетата.

- Какви са впечатленията ти от лагера с националките?

- Тренираме здраво от първия ден и с всеки изминал се сработваме все по-добре. За да успеем да се класираме на европейско първенство, трябва да се стараем да играем бърз и агресивен баскетбол какъвто се играе в цяла Европа. Това е стила, който ни налага треньорът от първия ден

- Какви са очакванията ти за турнира в Македония?

- Искрено се надявам в Македония да се представим добре и да покажем, че този отбор има заряд да се върне на европейска сцена.

- Какво трябва да се промени в женския баскетбол, за да се върнат и успехите на националния отбор?

- В България от години е изграден манталитет, че нивото на женския ни баскетбол е трагично. Факт е, че не само при нас, а в цял свят нивото се е смъкнало надолу. Вместо само да се говори за това нещо, всеки един човек, свързан с баскетбола ни, трябва да се постарае да помогне с нещо, за да се променят нещата и да поемем нагоре.

- Ти си опитна състезателка. Кой е най-ценният съвет, който би дала на младите момичета в отбора?

- Карина, Гергана и Габриела са момичета, които имат голямо желание за баскетбол. Личи си, че е работено с тях и имат добри технически умения. Единственото, което остава е да бъдат налагани да горят в играта, за да може да се изградят като състезателки. Съветът, който искам да им дам е никога да не спират да работят и да гледат винаги напред, защото трудейки се рано или късно това ще им се отплати.

- От престоя си в Монтана, познаваш начина на работа на Стефан Михайлов. Какъв е той като треньор?

- Не би трябвало състезателките да коментираме работата на треньорите. Както ние се стремим да даваме най-доброто от себе си в името на отбора, така и те го правят. Като всеки треньор се старае да ни амбицира и да ни учи как да допускаме по-малко грешки в игра. Постоянно изисква от нас да играем бърз и агресивен баскетбол.

- След като стана въпрос за Монтана, каква равносметка би направила ти на последния Ви сезон?

- Сезонът с отбора на Монтана бе доста тежък, изиграхме много мачове. За първа година след дълга пауза отборът взе участие в евротурнир, не можахме да извлечем максимума и да го спечелим, но пък през редовния сезон в него завършихме на първо място, което никак не е малко като за първа година. В българското първенство успяхме да отстраним на полуфинал силния отбор на Берое от Стара Загора, което бе изненада за доста хора. Изиграхме равностоен финал и заслужавахме не по-малко от отбора на Хасково да го спечелим, но за съжаление в спорта първото място е само едно.

- Би ли останала и догодина в Монтана и вече има ли яснота около бъдещето ти?

- Оставам в отбора на Монтана и следващия сезон. Радостна съм, че се запазва ядрото от всички българки и се надявам през предстоящия сезон да покажем по-добри резултати в Адриатическата лига и да успеем да си върнем в Монтана шампионската титла и купата на България.

- Пътят към следващото европейско започва през есента, какво мислиш за тази нова система, която налагат с три прозореца по време на сезона?

- С тази система за провеждане на квалификациите за европейско първенство времето за подготовка на отборите е доста по-малко в сравнение с преди. Отборите, играещи от дълго време с един и същ състав имат по-голямо предимство с този формат на провеждане на мачовете. Ние сме по-млад отбор в момента, но се надявам с желание и силна воля за успехи да компенсираме негативите на тази система и да успеем след дълги години отсъствие да се завърнем на европейска сцена. 

Снимки: ФИБА, БФБ и LAP.BG