Вчерашният 31 май шампионите от Лукойл Академик превърнаха в специален и за счетоводителя на клуба Румяна Христова, която бе трогната до сълзи с торта от играчите, които й изпяха „Happy birthday”.                                                                                                              

Заедно с шампионите в Правец бе и Петко Маринов – човекът, поставил началото на „златните” времена в Лукойл, печелейки първия трофей в първенството през новото хилядолетие(2003 г.), както и историческата купа на Южната конференция на ФИБА в онзи паметен и незабравим финал срещу гръцкия „Арис” Солун в зала „Универсиада”.

"Имаш 8 секунди да изнесеш топката и да стигнеш под коша, за да вкараш”.  На 18 януари 2003 г. Петко Маринов изрича тези думи към 222-сантиметровия гигант Прийст Лодърдейл при последния таймаут в мача. Американецът казва просто :”Окей”, връща се на терена и го прави. След фамозен пас на Красимир Байданов Пи Ел пробожда „Арис” в сърцето за крайното 81:80.

"Честито момчета! Вие показахте характер. Нека обаче тази титла да ви бъде трамплин за догодина, защото можете, а и сте длъжни да дадете още повече от себе си в името на Лукойл”, сподели легендата на ЦСКА и на „студентите” пред момчетата на Тони Дечев.

Академик празнува и в компанията на една от емблемите на клубната история – Димитър Сахаников-Зуко, който е сред лидерите на великия отбор, поставил на два пъти „Реал” Мадрид на колене в Европа. Зуко е участник на олимпийските игри в Мексико’68 като играч, като треньор води националите на европейското първенство в Баня Лука’80, а от дълго време насам е отговорник за детско-юношеската школа на клуба.

"Академик е живот, сърце и смисъл. Още помня победите над „Реал”. Трябва истински да обичаш отбора си и това, което правиш, за да оставиш следа след себе си”, коментира Сахаников на шампионското парти.

"Момчета, горд съм с вас. Вие доказахте, че сте големи мъже и имате сърце за големите битки”, така Тодор Стойков – директор на Лукойл Академик, 10-кратен шампион и 6-кратен носител на купата на България със „студентите”, приветства избраниците на Тони Дечев. Всички помнят, че неговият номер 15 бе изваден завинаги от употреба след отказването му от баскетбола и фланелката му стои закачена върху стената на залата на шампионите в Правец.

"Благодаря ви. Вие бяхте страхотни. В тази трудна и тежка за нас година не се огънахме, не се предадохме, играхме и се борихме като едно цяло и защитихме с чест нашата крепост. Бяхме едно семейство, а на този свят няма нищо по-важно от здравото семейство. Благодаря на съпругата си и на дъщеря си, че бяха през цялото време до мен и ме подкрепяха”, обяви треньорът Тони Дечев, за когото това е трета поредна титла начело на Лукойл Академик, откакто застана начело на отбора през пролетта на 2015 г.

Скромен, но както винаги пример за подражание бе и капитанът Асен Великов: "Имам само едно пожелание към всички присъстващи тук: Бъдете здрави! Когато човек е здрав, за него няма предели на мечтите, няма върхове, които не може да покори. Стига истински да иска.

Специални гости на шампионското парти на Лукойл Академик бяха още Красен Кралев – министър на младежта и спорта, инж. Данчо Лазаров – президент на българската федерация по волейбол, както и Сашо Везенков – изпълнителен директор на волейболния първенец Лукойл Нефтохимик, който се стяга за участие в Шампионската лига наесен.