Какво се случи: Пред погледа на своя президент Валентин Златев Лукойл Академик ликува с 14-та шампионска титла в последните 15 години в мъжкия ни елит. Това стана факт след като тимът на Тони Дечев отказа Берое с 83:76 като гост в зала “Общинска”, за да затвори финалната серия с 3-1 победи. Това е втори трофей за “студентите” след спечелената през октомври 2016 г. Суперкупа на България. С днешния си успех “червените” си отмъстиха на противника за загубения финал за Купата на България през февруари в Пловдив с 62:78.

И още: Това е третата поредна шампионска титла на Лукойл Академик в НБЛ Виваком, като от 2002 г. насам тoй е изпусал златото само два пъти – от Ямбол през 2002 г. с 0-3, както и от Левски с 2-3 победи в серията през 2014 г. Трофеят е трети поред и за наставника на Лукойл Тони Дечев, както и за Тодор Стойков като спортен директор на гостите от Правец. Лукойл затвърди доминацията си в мъжкия ни елит и в новата си история няма загубена финална серия след като повежда с 2-0.

Повратна точка: Старозагорци започнаха ударно със серия от 8-0, дело на Брандис Рос и Шейн Гибсън, но “студентите” се окопитиха бързо и обърнаха до 22:18 в края на първата част чрез Димитър Димитров и Асен Великов. Домакините изпаднаха в дупка, след като за почти 7 минути от втория период имаха отбелязани едва 2 точки срещу 18 за Лукойл, който достигна до 41:20. Старозагорци надигнаха глави чрез две тройки на Тихомир Желев и кош на Омари Гудул, за да намалят до 28:41. Нервите обаче се настаниха на паркета след като Дани Гибсън се приближи до Брандис Бос и му каза нещо в ухото, което пък накара последния да се обърне и да го бутне, но реферите не реагираха. В оставащото време до голямата почивка пък Стив Зак и Джером Бийн оформи 48:32 за “червените”.

След паузата Дани Гибсън продължи да прави каквото си иска на паркета, но Берое не се отказа и сведе пасива си до 10 точки чрез тройка на Шейн Гибсън и Омари Гудул. През последната четвърт "зелено-белите” скъсиха разликата до 6 точки, но пропуснаха да отбележат в три поредни нападения в края и пратиха радостта в лагера на гостите от Правец.

Най-добри: Днес над всички за шампионите бе Дани Гибсън, който отбеляза 30 точки, като бе 7/10 от тройката и със сигурност може да спори за приза MVP на финалите. Джером Бийн реализира 16.

Брандис Рос бе най-резултатен за Берое с 21 точки и 6 борби. Тихомир Желев се включи силно от пейката с 16 и 9 асистенции. Арън Джоунс остана с 15 точки и 5 борби.

И още: Въпреки разочарованието от загубения финал, старозагорци могат да бъдат повече от доволни от себе си след като завоюваха първите в историята си два трофея през този сезон – Купата на България и трофея в Балканската лига, а мечтата им за златен требъл приключи днес. Все пак усилията на ръководството на Берое и треньорския щаб на Любо Минчев през последните 9 месеца няма как да бъдат подминати.

СТАТИСТИКА ОТ БЕРОЕ – ЛУКОЙЛ