Турция гласи тежката артилерия за Евробаскет 2017 през септември. Президентът на федерацията в южната ни съседка Хедо Тюркоглу е провел разговори с две от големите звезди на местния баскетбол Ерсан Илясова и Омер Ашик, които са потвърдили желанието си да играят за националния си отбор в края на лятото.

208-сантиметровият Илясова носи екипа на Атланта в НБА след като през февруари бе трейднат от Филаделфия. С екипа на Хоукс крилото реализира средно по 10.4 точки и 5.8 борби в общо 26 мача в най-силното първенство в света. Той бе част от Турция на последните четири европейски първенства.

213-сантиметровият Ашик приключи третия си сезон в редиците на Ню Орлиънс в лигата отвъд океана, като записва средни показатели от 2.7 точки и 5.7 борби в 31 мача на Пеликанс. Със своята Турция центърът достигна до финал на световното първенство в южната ни съседка през 2010 г., като приключи със средно по 8.9 точки и 6.9 борби.

Турция се подготвя трескаво за шампионата, защото е една от четирите страни-домакини на европейското заедно с Израел, Финландия и Румъния. Южните ни съседи са в група Д на първата фаза на турнира заедно с Великобритания, Русия, Сърбия, Латвия и Белгия.