След като отвъд океана обявиха, че няма да използват играчи от НБА за участие в мачове в различни първенства на национално ниво по време на сезона, подобна мярка обмисля да наложи и Евролигата в близко бъдеще. Календарът на ФИБА не се хареса и на една от звездите на ЦСКА Москва Нандо Де Коло.

Ситуацията между играчите от НБА и Евролигата е доста различна. Общото е, че най-добрите баскетболисти не могат да бъдат част от националните си отбори. Мисля, че е по-добре тези квалификации да се провеждат през лятото и тогава всеки ще получи каквото иска”, заяви гардът, който е неизменна част от състава на Франция.

През следващите месеци европейският шампион от 2013 г. ще трябва да изиграе четири си мача от квалификациите за световното първенство през 2019 г. в периода ноември – февруари 2018 г. (б.а. – от 24 до 27 ноември, както и от 22 февруари до 25 февруари 2018 г.). За Де Коло това означава срещи от трета лига, след тези от ВТБ Лигата и Евролигата.

Не мога да си представя да играя толкова много срещи. Всички видяха колко е тежък сезона. Първо да помислят за баскетболистите. Ако искат национални отбори, тогава да го направят във футбола. Нека има паузи в шампионите и турнирите от поне седмица и тогава ще имат най-добрите играчи”, допълва MVP в Евролигата през 2015/2016.