Баскетболната Шампионска лига представи новата си система за следващия сезон. Догодина в надпреварата ще се включат общо 56 отбора, включително и 45 първи тима от различни страни в Европа.

Общо 300 мача ще се изиграят по терените на Стария континент в продължение на осем месеца във втория сезон от учредяването на Шампионската лига по баскетбол. Двубоите ще се провеждат във вторник и сряда. Календарът е съобразен с вътрешните първенства и с паузите заради националните отбори.

32 състава ще се включат в редовния сезон на Шампионската лига, като 24 от тях ще получат директно място за групите в него, а другите 8 ще бъдат определени чрез квалификация. Тя ще се състои от три кръга, като първият стартира на 19 септември. Тимовете ще играят помежду си по два мача на разменено гостуване. Тези, които не успят да си проправят път до първата фаза на турнира, ще участват във ФИБА Къп.

Редовният сезон в Шампионската лига започва на 10 октомври и ще приключи на 7 февруари 2018 г. Участниците в него ще бъдат разделени в 4 групи по 8, като отново ще играят на разменено гостуване. Най-добрите 16 тима ще се класират за плейофите, като завършилите на 5 и 6-то място в групите ще продължат в елиминациите на ФИБА Къп.

В плейофите на Шампионската лига 16-те отбора ще играят помежду си по познатата схема, като осемте най-добри продължават напред към 1/4-финалите, които са планирани в периода от 27 март 2018 г. до 4 април 2018 г. Финалната четворка в турнира на ФИБА ще бъде от 4 до 6 май догодина.

Припомняме, че шампион в дебютния сезон на Шампионската лига стана испанският Тенерифе, който във финала у дома се наложи над турския Банвит с 63:59.