Четвъртият мач от полуфиналната плейофна серия в НБЛ Виваком между Рилски спортист и Лукойл Академик подпали искрата на напрежение, която тлееше през изминалите дни. В лагера на самоковци останаха недоволни от дисквалификацията на гарда си Николай Стоянов, дошла след две поредни технически нарушения във втория период на двубоя, спечелен от “студентите” с 80:66 преди три дни.

Пред колегата от БНТ Радина Жекова президентът на самоковския клуба инж. Петър Георгиев говори за съдийството, за серията срещу Лукойл и за сезона на Рилски спортист.

Съдийството и в Правец и в Самоков е едно и също. Те продължават да правят мечешки услуги на този отбор. Лошото е, че хората, които отговорят за това, може би не го виждат. Това си е техен проблем, аз си гледам нашата къща. В четвъртия мач играхме по-слабо. Пейката ни обаче е по-къса, а и с един основен играч извън игра. Съдиите дори не знаят какво са свирили – единият вика още един фаул да се изпълнява, а другият – да се върне топката. Настроиха цялата публика срещу тях. И това не е за първи път и няма наказан съдия, няма нищо”, заяви инж. Петър Георгиев, който преди ден бе наказан от Дисципливарно-административния съвет към НБЛ с 800 лв. заради заплахи към съдиите на мач №4 от полуфиналната серия.

"Ние очевидно нямаме добър баскетбол и те са една от причините за това. И по този начин искат да откажат такива като мен, които даваме пари за баскетбол, които не са и много. Като се махна аз, от баскетбола в Самоков какво ще има. Един отбор по-малко. И ще останат да свирят пак тези момчета, които си мислят, че топката има дръжка. Нещо отвратително. Не може да се подиграваш с труда на играчи, на треньори, на спонсори, на публика. Това е отвратително. Оставете всичко да се реши на игрището. Ако си свири по този начин и в двете посоки, мога да го приема, но ние играем четири мача, като по време на всичките съдийството беше отвратително”, допълва шефът на Рилски. 

"Този сезон за нас бе на възходи и спадове. Не знам на какво се дължи това. Започнахме добре. В евротурнирите играхме със силни отбори. Спечелихме победа срещу силен отбор като Буюкчекмедже. Всички знаят какво е нивото на баскетбола в Турция. Бихме два пъти Сигал Прищина. Докато бяхме с петима чужденци, нещата горе-долу вървяха. Но това не е решението - да се увеличава бройката им, защото това беше желанието на Тодор Стойков. Не мисля, че това допринася за българския баскетбол. Другото, което е да събереш най-добрите българи и да им даваш нереално високи заплати. Момчета на по 22-23 години да идват и да се пазарят с мен или с г-н Златев, да отидат в чужбина след като се толкова добри и там да ги получават. Но след като тука има кой да им дава тия пари, добре. Говоря за българите, които играят в Лукойл, които идват да се пазарят с мен и след това отиват при г-н Стойков и при някой друг там, и след това отиват в техния отбор. Нали се сещате, че става дума за много пари. Много е добре да се гласува доверие на българите. Аз нямам нищо против. И аз искам това. Но като ги събереш в един отбор, какво първенство ще има”, казва още инж. Петър Георгиев.