Литва ще бъде в пълния си блясък на Евробаскет 2017. Селекционерът на сребърния медалист от последното първенство на Стария континент през 2015 г. Дайниус Адомайтис определи група от 31 баскетболисти, която ще бъде редуцирана до 18 през следващия месец.

На първо четене в ростера на литовците впечатление правят четирима играчи от НБА. Това са центърът на Торонто Йонас Валанчиунас, чийто тим достигна до полуфиналите на Изток, но бе отстранен от Кливланд с 0-4, както и крилото на Ню Йорк Миндаугас Кузминскас, синът на легендата Арвидас Сабонис – Домантас, който носи екипа на Оклахома и центърът на Ню Орлиънс Донатас Мотеюнас.

В списъка попадат още гардът на Армани Милано Мантас Калниетис, Реналдас Сейбутис от Жалгирис, MVP на Финалната четворка в Шампионската лига Мариус Григонис, една от звездите на Реал Мадрид Йонас Мачиулис и капитанът на Жалгирис Паулюс Янкунас.

До началото на Евробаскет 2017 остават 111 дни. Първенството на Стария континент ще се проведе между 31 август и 17 септември в Румъния, Турция, Израел и Финландия. Литовците са в група Б в първата фаза заедно с Грузия, Израел, Украйна, Италия и Германия.