Наскоро Алекс Симеонов приключи първия си сезон в чужбина. Двуметровото крило носи екипа на Гипускоа и стана шампион с него в испанската лига LEB Oro след като тимът му финишира първи с баланс от 25 победи и 9 загуби.

Националът участва в 32 мача на своя отбор на испанска земя, като оставя срещу името си средно по 6.4 точки, 3.4 борби и 0.6 асистенции. BBALL.BG се свърза с бившия капитан на Левски, за да ни разкаже малко повече за Гипускоа, местното първенство и престоя си в Сан Себастиан.   

За последната година и наученото в Испания

Смятам, че сезонът бе успешен за мен и отбора след като спечелихме първенството и се надявам това да ми помогне за по-добро бъдещо развитие. Тази година ми даде безценни житейски уроци, които смятам, че са много важни за мен. Моето мнение е, че лига LEB Oro е на доста високо ниво.

За Гипускоа

“В началото съотборниците му ме приеха малко резервирано, но след като се опознахме станахме доста близки и това ни помагаше много на терена. Иначe като организация всичко бе на много високо ниво. Всичко беше много професионално и нищо не ни липсваше на и извън терена. Клубът популяризираше нашите успехи чрез различни събития и така запалваха децата по-спорта. Също така се събираха и нови спонсори.”

Хубавите моменти

Най-красивото място, което посетих е замъкът Монте Игиелдо, който е на върха на един хълм и от него се вижда целия Сан Себастиан. Много красиво място. Най-хубавите ми спомени от тази година пък са два – когато приятелката ми Диана дойде да ме види за Коледа и когато станахме шампиони в нашата зала.

За бъдещето

С удоволствие бих се върнал в Сан Себастиан догодина. Относно националния отбор, за мен ще бъде чест и привилегия да играя за България, ако ме поканят.

Визитка: Алекс Симеонов – роден е на 28 март 1993 г. във Видин. Висок е 200 см. Първата му поява на паркета с топка в ръка е в родния Видабаскет под зоркия поглед на Милко Златанов.

Следва период във Велико Търново под ръководството на бившия помощник на Иван Чолаков в Ямбол Ивайло Стоименов. Качествата му дооформят треньорите в школата на Левски. През 2011/2012 играе с двоен лиценз в участника А група Академик Благоевград, а след това и в Берое като преотстъпен.

След това се завръща в София и отново облича екипа на “сините”, с които дебютира и в Адриатическата лига през 2014/2015. В редиците на Левски се превръща в основна фигура през последните години, а през миналото лято попадна и в сметките на селекционера Любо Минчев за квалификациите за Евробаскет 2017. Малко след това пък се отправи към Испания, за да облече екипа на Гипускоа. 

Снимки: Личен архив и LAP.BG