Когато един човек иска нещо с цялото си сърце, няма сила на земята, която да го спре. Това е още едно от нещата, които искаме да Ви напомним, чрез рубриката си “Предай на малките”, в която всяка седмица Ви срещаме с любимите Ви баскетболисти и баскетболистки. Те пък Ви разкрият част от своя опит, ако сте решили да се отдадете професионално на играта или просто да се усъвършенствате.

Днес си избрахме за себеседник една шампионка, която ще сложи на своята торта 26 свещички и ще почерпи близки и приятели. Тя демонстрира характер на боец във финалите в женското ни първенство срещу Монтана 2003 и изведе своя Хасково 2012 до първо злато при дамите. Но това въобще не е трудна работа за нея, защото го е правилa и преди. Да, не сте се объркали. Тя е Виолина Кочева и днес й даваме думата!

“BBALL Предай на малките” с Виолина Кочева:

1. Какво е първото нещо, което научи на тренировка?

- Първото нещо, което научих беше да държа здраво топката с две ръце.

2. За кои от баскетболните елементи си полагалa най-много усилия по време на тренировките?

- Винаги най-много съм наблягала на стрелбата в началото на своето развитие, малко по-късно започнах да наблягам повече на пасовете.

3. От кои треньори досега си научил най-много?

- От всеки треньор се опитвам да "открадна" по-много. Никога не бих ги сравнила или казала, че от някой съм научила повече от друг по-малко. Всички треньори са оставили нещо от себе си в моето развитие, за което безкрайно много им благодаря.

4. През лятото отделяш ли време за индивидуална подготовка и до колко важна е тя за изграждането на един баскетболист?

- Аз смятам, че всеки уважаващ себе си спортист трябва да отделя време през почивката и да усъвършенства всичко онова, което смята, че му куца в играта. Аз лично тренирам през лятото доста, наблягам на физическата подготовка и издръжливостта.

5. Каква е тайната на точния ти мерник, който демонстрира и по време на финалите за купата и в женското ни първенство?

- Според мен няма тайна, но си има тънкости и някои малки елементи, които съм научила от Агнеса Дойчинова, докато играхме заедно в Рилски спортист. Тогава тя ми каза нещо, което никога няма да забравя за стрелбата ми от тройката, но няма да издам, защото това е моята малка тайна, която тя ми сподели. (Смее се)

6. Какво бе първото нещо, което си помисли, когато вдигна шампионската титла?

- Облекчение, наслада от свършената работа, удовлетворение и гордост. Aз самата бях горда със себе си и смятам, че всеки един от нашия голям колектив, започвайки дори от масажистите трябва да са горди с работата, която свършиха през сезона.

7. Би ли останала в Хасково 2012 и догодина?

- Категорично да. Смятам, че този тандем Станислава и Елена Станкови успяха да извлекат най-доброто от мен и смятам, че ще се чувствам добре да работя с тях и занапред.

8. Опцията да играеш в чужбина съществува ли на този етап?

- Аз лично обичам България и искам да играя за български отбор. Не съм обмисляла излизане в чужбина за сега.

10. Какво би казал на децата, които сега започват да тренират?

- Всичко е характер, здрава работа, упоритост, дори инат на моменти, но винаги трябва да знаят, че е хубаво каквото и да постигнеш да знаеш, че винаги има и горе и долу. Винаги да уважават първо себе си, за да имат очи да уважават и хората около себе си, да бъдат спортсмени и да запомнят, че за да свикнеш с победите и изобщо да започнеш да побеждаваш, първо трябва да се научиш да губиш и то достойно.

Визитка: Виолина Койчева Кочева. Родена е на 5 май 1991 г. в Пловдив. Баскетболната топка хваща още като ученичка при треньорката Маргарита Маринова, а след това продължава да се развива в Марица Пловдив и Асеновец Асеновград.

Качествата й са шлифовани в Рилски спортист, където работи с доказани специалисти като Ани Рудева, Красимира Банова и Иван Лепичев. След това продължава в Дунав, където под ръководството на Георги Божков става шампионка на България четири пъти (2012-2015 г.) и взима две купи (2012 и 2013 г.). През миналата есен пък премина в Хасково 2012, с който се върна към златния дубъл след няколко години пауза, а освен това стана MVP на Купата на България през март.

През 2016/2017 Виолина Кочева записва средно по 15 точки, 3.2 борби и 5.3 асистенции в общо 30 двубоя на Хасково 2012, като в 25 от тях започва като титуляр.

Екипът на BBALL.BG честити празника на Виолина Кочева, като й пожелава здраве, щастие и още много покорени върхове!