Хасково 2012 е новият властелин в женското ни първенство след като преди ден момичетата на Елена Станкова победиха Монтана 2003 с 87:81 у дома и приключиха финалната серия с 3-2 победи. Успешният сезон на хасковския клуб се допълва и от завоюваната преди два месеца Купа на България, която подобно на шампионката титла, бе първа в историята му.

Наред с усилията на треньора Елена Станкова, на баскетболистките й, ръководството на Хасково 2012 също работи неуморно за тези успехи. BBALL.BG се свърза със спортния директор на клуба Станислава Станкова, за да ни разкаже малко повече за усилията й през последната година, за селекцията за новия сезон и за плановете на Хасково 2012 за бъдещето.

- Доволна ли си ти като част от ръководството на Хасково 2012 от работата през този сезон?

- Разбира се, че съм доволна. Сменихме няколко чужденки, докато стигнем до двете Кули (б.а. – Уолтия Рол и Челси Лий), търсейки най-добрия вариант за отбора Хасково 2012, с най-отдадените състезателки към отбора. Тук е мястото да кажа, че и дългогодишното желание на Елена Станкова да привлече Виолина Кочева не е случайно, защото тя винаги е знаела с какъв потенциал разполага Виолина. Категорично заявявам, че тя е най-трудолюбивият състезател, с когото сме работили досега.

- Минахте през доста трудности през последните месеци, но все пак спечелихте златото. Вярваше ли, че това може да случи и каква е тайната на колектива на Хасково 2012?

- Минахме през много трудности, не през последните месеци, а през 5-те години на нашето съществуване. Дори и не предполагате колко заложени мини имаше по пътя ни през тези години, но ние се научихме да стъпваме на здравите места. Вярвах за спечелването на двете купи, защото тази година бяхме на най-високо ниво като организация и селекция, а що се отнася до колектива, това е заслуга само и единствено на Елена Станкова.

- Работите ли вече по селекцията за следващия сезон?

- Селекцията ни за предстоящия сезон е изпълнена на 90%. Вярвам, че нашите фенове за пореден път ще се радват на имената, с които ще се срещнат.

- Има ли яснота кои състезателки ще останат?

- Подписали сме по традиция със силни чуждестранни баскетболистки, както и с най-добрата българска баскетболистка този сезон - Виолина Кочева. Стефка Николова също има договор с нас за още две години и се надявам тя да разгърне потенциала си през следващия сезон. А традиционно Елена Станкова ще задържи Катерина Рудева, като човек, с когото тя има най-добра комуникация през годините.

- Говорили сте за участие в евротурнирите?

- За нас просто "участие" в евротурнирите не е достатъчно. Когато проектът Хасково 2012 е готов за тази стъпка, но да я предприеме успешно, ще се стремим и към това стъпало.

- Какво си пожелаваш за следващата година?

- Този сезон се радвахме на красив баскетбол, интригуващи мачове и много емоции за феновете. Пожелавам и следващата кампания да поднесе на зрители и привърженици нова доза спортен адреналин.

Снимки: LAP.BG