Още по темата

Фенербахче е на полуфинал в Евролигата за трети пореден сезон. Този път обаче четата на Желко Обрадович се е запътила към купата. На всичкото отгоре, след половин месец Файнъл Фор ще се проведе в Истанбул. След грандиозния успех на „фенерите” срещу Панатинайкос и серията, която те затвориха с 3-0 победи, с 57-годишната легенда разговаря в Истанбул репортерът на bTV Новините Иван Боянов.

- Г-н Обрадович, поздравления! Страхотна победа. Колко горд може да е един треньор след подобен мач?

- Много съм горд с моя отбор. Не само тази вечер и не само в този мач. След тежки два мача в Атина, изиграхме страхотен двубой у дома и направихме немислимото, затворихме серията с 3-0 победи срещу не кой да е, а срещу велик клуб като Панатинайкос. Поздравявам момчетата за характера, духа и мъжеството. Поздравявам и фантастистичната ни публика.

- Бяхте толкова близо да сбъднете мечтата на Фенербахче за титла в Евролигата през миналия сезон. Колко близо сте сега?

- Толкова близо, че сме отново на Файнъл Фор. Трябва да се подготвим преди всичко психически. Все още не знаем срещу кого ще играем на полуфинал – Дарушафака или Реал. Първо обаче ще дам няколко дни почивка на играчите, а после се захващаме за здрава работа. Финалната четворка винаги е била много специфично състезание. Трябва да бъдем с чисто съзнание и да мислим единствено за полуфинал, не по-далеч.

- Спечелил сте всичко в кариерата си. Колко по-добър може да става човек, за когото няма тайни в играта?

- Опитът. Опитът винаги е най-ценното нещо, на което можеш да се опреш в живота. Ще направя всичко възможно да подготвя отбора си така, както аз мога и искам. Трябва и да забравим, че ще играем пред наша публика, тук, в Истанбул. Но в крайна сметка, играчите са тези, които решават големите мачове. Не аз. Зависи те дали ще бъдат готови.

- Близо 15 хиляди зрители не спряха да скандират и да ви подкрепят. Така е цял сезон. Какво обединява всички тези хора?

- Какво да кажа, те са фантастични. Прекрасни. Когато изпаднахме в дупка и натрупахме няколко поредни загуби в най-неподходиящия момент в Евролигата, феновете бяха тези, които ни подкрепиха. Бяха зад гърба ни, вдъхнаха ни кураж. В спорта, както и да се казваш, колкото и да си добър, винаги идва момент, в който е важно да усетиш, че имаш някой, който е с теб и не ти позволява да се предадеш.

- Значи и вие вярвате, че за тях това е повече от спорт, повече от баскетбол?

- О, това трябва да го кажете вие. Вие бяхте тук, вие изгледахте този мач.

Автор: Иван Боянов, bTV Новините