Ако сте се чудели някога колко голямо е сърцето на Айзея Томас, сега може да бъдете сигурни в едно – то е огромно. И не става въпрос за играта му на терена, а за силите, които намери в себе си, за да излезе на паркета с отбора си срещу Чикаго в първия мач от плейофите на НБА броени часове след като загуби по-малката си сестра Чайна в пътен инцидент.

Мога ли да го направя? Мога ли да играя?”, най-вероятно тези въпроси са минали през главата на гарда на Селтикс стотици пъти през последните 48 часа. Светът на Айзея се разпада за един миг след като неговата близка губи управлението на своята Тойота Камри на магистрала край Вашингтон и се врязва в бетонен стълб в събота сутринта. 28-годишният Томас разбира за станалото няколко часа по-късно, а в неделя през нощта излезе на паркета в “ТД Гардън”, изумявайки стотици по трибуните. 

По време на представянето на Бостън единственото, което се чуваше в залата бе ромоленето от сълзите на 175-сантиметровия баскетболист, който постави на кецовете си специален надпис “RIP, Lil Sis”. След това вдигна глава и даде всичко от себе си срещу Булс, приключвайки с 33 точки за Селтикс.

Той беше невероятен. Уникален играч и изумителен човек. Следващите дни няма да станат по-леки за него, но може да бъде горд с това, което предаде на всички ни”, заяви треньорът на Бостън Брад Стивънс.

Преди двубоя Айзея излезе на паркета, отправи няколко изстрела към коша и седна на резервната скамейка на Бостън, слагайки ръка на лицето си и заплака. Участникът в последните две издания на Мача на звездите в НБА обаче не бе сам. Мъката му не остана скрита за съотборника му Ейвърли Брадли, който подобно на Айзея е израснал в същия квартал в Такома, където пътя си към най-силното първенство в света започва и гардът на Селтикс. Той постави ръка на рамото на колегата си, но не можа да каже и дума.

Все пак след мача Ейвърли Брадли сподели, че Айзея е като част от семейството му и го чувства много близък. Всъщност през последните две-три години в Бостън изградиха сплотен колектив, който се подкрепя в най-трудните моменти, а този определено е такъв. Тъгата обаче бе погълнала Айзея, който се оттегли сам със себе си, в един ъгъл на залата след като получи прегръдки от Маркъс Смарт и Джо Краудър.

Искаше ни се да му кажем толкова много неща, но никой от нас не намери правилните думи, за да го направи”, сподели Джо Краудър.

Всъщност Айзея не беше сам. Зад него бяха хилядите привърженици на Бостън, който го подкрепиха с възгласи “Обичаме те, Айзея Томас!”, придружени от “MVP”, които накараха гарда да се почувства като у дома си, макар в неговия роден дом в Такома, щата Вашингтон да го очакваше мъката на семейството му.