Шампионската лига ще даде още по-голяма мотивация на тимовете от Стария континент да се включат в турнира. От ръководството на надпреварата, която ФИБА организира, признаха, че догодина победителят в него ще получи 1 млн. евро.

В първото издание на Шампионската лига през този сезон най-добрият отбор ще прибере 500 000 евро, а другият финалист – малко под 300 000 евро. Участниците в редовния сезон на турнира пък ще допълнят сметките си с по 100 000 евро. За 2017/2018 обаче се очаква сумите за тимовете от редовния сезон да са различни.

Припомняме, че българските представители Лукойл Академик и Рилски спортист участваха в квалификациите за първото издание на баскетболната Шампионска лига, но не успяха да си осигурят място в редовния сезон на надпреварата. Първенецът и носител на Суперкупата на България отпадна във втория кръг на квалификациите след като допусна загуба при визитата си на румънския Орадея с 57:70, въпреки че спечели първия мач в София с 3 точки разлика. Самоковци пък отстъпиха на два пъти на Минск през миналата есен.