Чували сте за Рамунас Шишкаускас?! Той е много повече от бивш професионален баскетболист, повече от треньор и бивш национал на Литва. Той е легенда в Евролигата. Всъщност той е един от общо петима майстори на играта, родени на Стария континент, които получават подобна чест. Въпреки че от близо пет години той е окачил кецовете на пирона, играта няма намерение да се разделя с него, а по всичко изглежда и той с нея.

38-годишният литовец наскоро бе специален гост на откриването на ново игрище в Мадрид, като част от програмата – “ONE TEAM” на Евролигата, чията основна цел е да подкрепя развитието на подрастващите, както и да помага на нуждаещи се деца и да поощрява спортните дейности сред хората с увреждания. Самият Рамунас Шишкаускас приема присърце ролята си на посланик на баскетбола във всяко едно кътче на Европа.

Наистина доста се забавлявахме в Мадрид. Много се радвам, че получих покана за това събитие. Видях толкова щастлива детски лица. Те много харесаха терена. След като ги видях толкова радостни, изпитах удовлетворение от добре свършената от нас работа през последните месеци”, споделя бившият гард на ЦСКА Москва.

Аз съм малко по-различен от другите играчи. Не обичам светските събития. Не се чувствам на мястото си там. Повече ми харесва да съм навън, на игрището. Още от малък тичах към двора след като приключвах с уроците. С приятели грабвахме една топка и стояхме там по цели часове. Ако децата имат възможност да играят футбол, баскетбол и друг спорт, нека го направят, ще им донесе много положителни емоции”, категоричен е двукратният шампион в Евролигата.

Когато за първи път чух за този проект на Евролигата, аз повярвах, че той ще пожъне огромен успех. Бог е създал всички нас равни, за да бъдем един отбор. Това е добър шанс да покажем, че можем да го направим. Хубаво е, че той предоставя на всички участници възможността да комуникират помежду си, да играят заедно и да се борят заедно”, допълва MVP в най-силната клубна надпревара на Стария континент през 2008 г.

Професионалната кариера на Рамунас Шишкаускас започва през 1996 г. в Сакалай, а след това продължава в Лиетувос Ритас, Бенетон Тревизо и Панатинайкос. Попада в Идеалния отбор на Евролигата през 2007/2008. Трикратен шампион във ВТБ Лигата и Най-полезен играч през финалите през 2008 г. Носител на Купата на Гърция през 2007 г. и на Купата на Италия през 2005 г. Двукратен първенец на Литва и MVP финалите през 2001 и 2002 г.

С националния отбор на Литва Рамунас Шишкаускас става европейски шампион в Швеция през 2003 г., а освен това завоюва още бронз от първенството на Стария континент през 2007 г. в Испания и отличие със същия цвят от Олимпиадата в Сидни през 2000 г.

Вижте най-добрите изпълнения в кариерата на Рамунас Шишкаускас: