Никога не се предайте, защото единственият, който може да Ви отнеме желанието за победа e финалният сигнал на сирената. Още един ценен урок, който ще Ви дадем чрез рубриката си “BBALL Предай на малките”, в която най-добрите български баскетболисти и баскетболистки Ви разкриват наученото досега.

Днес надникваме в зала “Младост” в Монтана, където се труди неуморно следващата ни събеседничка. Тя знае какво е да губиш, но и да печелиш, попила е от опита в чужбина, но е избрала да се върне, за да радва родните привърженици на играта. Тя е Даниела Петева и ще се бори с отбора на Стефан Михайлов за трофея в Адриатическата лига в следващите по-малко от 48 часа.  

“BBALL Предай на малките” с Даниела Петева:

1. Кое е първото нещо, което научи на тренировка?

 - Треньорът постоянно повтаряше, че баскетбола е проста игра за интелигентни хора и ако искаш да бъдеш някой в този живот, трябва да се трудиш много.

2. Кой е първият ти отбор и треньор?                     

- Започнах в родния ми град Велико Търново, във Велт при треньора Станислав Балъков.

3. За кои от баскетболните елементи си полагала най-много усилия по време на тренировките?

- Баскетболът е игра, която има много детайли и всеки от тях е важен за създаването на един добър играч. Аз работя както върху силните ми страни, така и върху слабите.

4. През лятото отделяш ли време за индивидуална подготовка и до колко важна е тя за изграждането на един баскетболист?

- Най-важната подготовка са тренировките през лятото. Тренирам с треньор в залата, както и лека атлетика и фитнес. През тези месеци подготвям тялото си за дългия сезон. Правя голям брой стрелби и повторения, които след това да дадат резултат.

5. Как е правилно да се реагира, когато стрелбата не ти потръгне и имаш примерно старт на мача 0-4?

- Когато стрелбата ни ми тръгне насочвам енергията и фокуса си върху защитата, защото за нея се изисква само желание. И когато ти тръгне защитата, ти тръгва и нападението.

6. Изпускала ли си ключова стрелба в последната минута на двубоя и ако да, кога? Как се справя един спортист с подобeн товар?

- Когато треньорът ти възлага задача да стреляш в последна секунда от мача, означава, че държи и вярва на теб като играч. Аз съм имала няколко такива последни стрелби в моята кариера. Някои от тях съм ги вкарвала и сме побеждавали, но има и такива, които съм пропускала и сме губили мача. Знам много добре цената и разликата между пропуснатата стрелба и вкараната.

7. Кой е най-щастливият ти момент в кариерата досега?

- Имам много щастливи моменти в моята кариера. Най-щастливият е този, в който знаеш, че си свършил работата си и резултата го показва.

8. Какво е мнението ти за конкуренцията в Адриатическата лига?

- В Адриатическата лига отборите се състоят от млади състезателки и няколко опитни да ги допълват. Всичките тимове поддържат бърз и динамичен стил на игра. Всеки мач е много равностоен и не знаеш изхода му.

9. Какви са очакванията ти за финалите в турнира?

- Четирите отбора имат големи шансове за първото място. Аз и моят отбор сме в Черна гора, за да покажем защо сме първи в редовния сезон досега. Надявам се да ни се получат нещата и да успеем да го докажем с дела.

10. Какво би казалa на децата, които сега започват да тренират?

- Бих им казала, че ако искат да станат професионални баскетболисти ги очаква дълъг път, който е изпълнен с много труд, желание, неуспехи, разочарования, но въпреки това не трябва да се отказват, а да продължават и всичко ще си дойде на мястото. Трябва да се заредят с много вяра и търпение, и най-вече да изпитват удоволствие от любимата игра.

Визитка: Даниела Росенова Петевародена е на 2 юни 1989 г. Тренира и при Стефан Стефанов, първо във Велт, а след това и в Дунав 8806. Това партньорство продължава седем години, а резултатът от него са две шампионски титли - при жените през 2007/2008 и в отбора за девойки, старша-възраст. Научава много и от Ивайло Стоименов.

Кариера на националката продължава на Иберийския полуостров. В Испания българката защитава цветовете на Бембибре, Ибиса и Арксил, но след това се завръща у нас, за да облече екипа на Левски, с който през 2013/2014 достига до финал в женското ни първенство. С Монтана 2003 подписва през август 2014 г., а през миналия сезон със селекцията на Стефан Михайлов спечели златен дубъл – шампионската титла и купата на страната.

През 2016/2017 Даниела Петева записва средно по 9.6 точки, 4 борби и 3 асистенции в 11 мача на Монтана 2003 в шампионата при дамите, както и по 9.3 точки, 3.8 борби и 3.3 асистенции в 4 двубоя от Топ 8 на Адриатическата лига. Освен това игра финал и за Купа България 2017. 

Снимки: LAP.BG и БФБ