Български отбор може да спечели трофея в Адриатическата лига при жените за втори път в историята. Шансът това да се случи е голям, тъй като страната ни ще има два представителя на Финалната четворка в турнира, която стартира днес в Подгорица и ще продължи до утре (19 март). Шампионът на България Монтана 2003 ще излезе срещу словенския Целе в първия 1/2-финал на турнира по-късно днес от 18.00 ч., а Берое ще играе с първенеца в Адриатика от миналия сезон Будучност в 20.30 ч.

Последният и единствен досега триумф в Адриатика при дамите в “бяло-зелено-червено” е от 2007 г. Тогава ЦСКА с треньор Георги Божков достига до златото след победа над Шибеник със 73:67 във финала, който се играе в София преди 10 години. Тогава хърватките пристигат в България като носител на трофея в последните му две издания, но си тръгват с наведени глави и със сребърни медали.

По пътя към финала “червените ангели” вземат скалпа и на друг хървански гранд Госпич след 75:71. В селекцията на ЦСКА тогава са американките Тифани Джонсън и Латаша Байърс, както и Бранкица Хаджович, Таня Чиров и бивши баскетболистки на Славия като Силвия Пеева, Наталия Топалова и Теодора Петрова, както и Елена Йоловска и Светла Асенова. Първите две отбелязват общо 36 точки за българския тим в последната битка срещу Шибеник.

ЦСКА приключва 2006/2007 с 16 победи от 22 мача в Адриатическата лига, като дори получава правото да играе в Евролигата през следващия сезон. След трагичната смърт на генералния мениджър на клуба Емил Коен и президента Фладимир Федяев през лятото на 2007 г. обаче отборът се разпада и бива разформирован заради липса на средства, но походът на дамите в червено през онзи сезон ще остане завинаги в историята. 

Сега тя може да бъде допълнена от нов такъв и то в същия турнир. Адриатическата лига при жените е създадена през 2001 г. и в нея участват отбори от Македония, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и България. Най-титулуваният тим в него е Шибеник с 5 трофея, следван от Госпич и Партизан с по 2. По едно злато имат във витрините си Радивой Корач, Целе, Железничар Сараево, ЦСКА и Будучност.