Не е лесно да си новобранец в НБА, особено когато си на 22 години и си далече от родината си. С това се бори и един от младоците на Филаделфия Дарио Шарич, който през миналата есен напусна дома си в Хърватия и се отправи съм САЩ, за да играе за Сиксърс.

208-сантиметровото тежко крило не стартира сезона по най-добрия начин. Той редуваше силни със слаби мачове, а оценките за представянето му ставаха все по-лоши, що се отнася до постоянство. През февруари обаче Дарио получи подкрепа от майка си Веселинка, която се премести при него.

Майка ми помогна да стана по-добър. Тя ми даде увереност и ми напомни, че трябва да вярвам в себе си. Накара ме да се чувствам отново като у дома си. Може бе тя не разбира толкова много от баскетбол колкото треньора, но винаги ми дава пример. Например, забави темпото, много бързаш. Когато играя зле, тя винаги е до мен и ме изслушва”, споделя пред Philly.com хърватският талант.

Спокойствието и домашния уют подействаха като наркотик на Дарио, който през последните няколко седмици е сред най-добрите играчи на Филаделфия. MVP в Адриатическата лига през 2014 г. вече е вторият най-добър реализатор на Фили със средно по 19.1 точки и 8.1 борби в последните 15 мача в НБА.

Дарио се възползва от отсъствието на определяните за нови лидери на Сиксърс – Бен Симънс и Джоел Ембийд, които се възстановяват от контузии. Бившият баскетболист на турския Анадолу Ефес вече е сред претендентите за приза Новобранец №1 за 2016/2017 в най-силното първенство света.

Вижте го в действие: