Пловдив е място, в което историята може да те завладее от всички страни. Градът пази в себе си не само значими културни спомени, но и такива, свързани с най-интелигентната и определяна от мнозина като най-велика игра – баскетбола. От днес до неделя в зала “Колодрума” среща ще си дадат осемте най-добри отбора в мъжкия ни елит. За Купата на България ще се борят Лукойл Академик, Академик Бултекс 99, Берое, Рилски спортист, Балкан, Спартак Плевен, Черно море и Ямбол.  

Оказва се обаче, че играта е пуснала корони в Града под тепетата още през далечната 1956 г., когато Академик Пловдив, воден от Георги Йотков, достига до най-големия си триумф – финал, загубен обаче от Транспортния техникум (б.а. - под това име играе столичният Локомотив в турнира за купата) с 33:57. За последно пък пловдивчани се радват на всички най-добри в родния шампионата преди точно 17 години.

През 2000 г. воден от легендата на българския баскетбол и настоящ спортен директор на Лукойл Академик Тодор Стойков, славният тим на Черно море Соди побеждава Левски във финала и вдига трета купа в историята си (б.а. – останалите са през 1998 г., 1999 г. и 2015 г.). Тогава на пейката на варненци е една от иконите в треньорството Симеон Варчев, а в ростера на “моряците” е и настоящият наставник Спас Натов.

В звездния тим на Черно море Соди от края на миналия век са още Калин Велчев, Едуард Вълчев, Юлиан Радионов, Левен Белберов, Иван Друмев, Борис Стоянов, Росен Софрониев, Стефан Павлов, Емил Бояджийски, Иво Ханджиев и Пламен Христов. Безмълвен свидетел на триумфа на отбора от морската ни столица тогава става зала “Строител”.

Отново е време някой да разлюлее Пловдив.

Осем отбора, осем мача и само един трофей. Ще го заслужи най-добрият. Името му пък ще стане ясно на 19 февруари около 20.00 ч.

ВРЕМЕ Е ЗА КУПА БЪЛГАРИЯ 2017!!!