Какво се случи: Лукойл Академик загуби при визитата си на Донар Грьонинген с 89:95 в последния си мач от група P на ФИБА Къп. Поражението е под №3 за тима на Тони Дечев във втората фаза на надпреварата и на практика сложи край на надеждите му за преминаване в елиминациите на турнира, въпреки че има и 3 победи. Този сценарий за носителя на Суперкупата на България се повтори и през 2015/2016, като тогава той приключи участието си във ФИБА Къп с общ баланс от 5-7.

И още: 1/8-финалите на европейска сцена остават мираж за Лукойл за девети пореден път. "Червените" достигат 1/8-финал в клубен турнир на Стария континент през 2007/2008, когато все още участват в бившия УЛЕБ Къп (б.а. - понастоящем Юрокъп) и все още с Перо Антич в състава си. От тогавашната селекция на тима, единственият, който все още е част от клуба, е бившият капитан и настоящ спортен директор на "студентите" Тодор Стойков.

От 2008 г. насам следват четири отпадания още след първата групова фаза (в Юрокъп: 2008/2009 с победа и 5 загуби; 2011/2012 с 2 победи и 4 загуби; 2012/2013 с 2 победи и 4 загуби; 2013/2014 с 4 победи и 6 загуби). Откакто “студентите” участват в новосъздадения турнир на международната централа ФИБА Къп, вече две поредни години шампионите прескачат встъпителната пресявка.

В допълнение: За жалост, съставът на шампионите оредя точно, когато бе най-важно да е в пълната си сила. Първо, отпътуването на словенския национал Саша Загорац, после и лошите вести за Павлин Иванов, получил оток в коляното в мач от родното първенство срещу Ямбол преди две седмици. В резултат тимът отпътува за Холандия с човек по-малко. Нещо повече, без втория си най-добър реализатор. Нов удар за Тони Дечев бе дисквалификацията на един от най-добрите му играчи Христо Захариев, дошла в 26-та минута на мача в Грьонинген след получено второ неспортсменско нарушение. Това на практика отвори сериозна дупка в състава на Лукойл, който въпреки общо 46-те точки на дуото Максим Корниенко и Дани Гибсън, си тръгва с наведена глава от Холандия.

Черната котка: Джейсън Дюрасо се оказа големият проблем на Лукойл днес. Капитанът на Грьонинген приключи с 21 точки, 4 борби и 4 асистенции. Чейс Филър и Ланс Джетър го допълниха с по 17.

СТАТИСТИКА ОТ ГРЬОНИНГЕН - ЛУКОЙЛ

Вижте пълен запис от двубоя между Грьонинген и Лукойл: