Годината определено се очертава силна за национала на Гърция Янис Адетокубо. Наред с добрите впечатления, които оставя с играта си в лигата в последно време, съвсем скоро 22-годишният баскетболист ще стане притежател на рекорд, свързан с Мача на звездите в НБА и то още при първото участие в кариерата си.

211-сантиметровото крило ще се превърне в най-младият играч, роден извън границите на САЩ, който ще постави името си сред титулярите в демонстративното събитие в Ню Орлиънс. Редом до него след месец на паркета в “Смути Кинг Сентър” за Изтока ще излязат още Леброн Джеймс, Кайри Ървинг, ДеМар ДеРоузън и Джими Бътлър.

На 19 февруари Янис ще бъде на точно 22 години, 2 месеца и 13 дни, което ще остави в историята предишното най-добро подобно постижение на члена на Залата на славата Яо Мин. Бившият център на Хюстън бе титуляр за Запада през 2003 г. на възраст от 22 години, 4 месеца и 28 дни.

Руснакът Андрей Кириленко е най-младият играч от Европа, който се включва като резерва в Мача на звездите в НБА през 2004 г., като тогава е на 22 години, 11 месеца и 28 дни. Легендата на немския баскетбол Дирк Новицки пък е първият баскетболист от Стария континент, който започва в стартовите пет в демонстративното събитие. Това се случва през 2007 г., когато той е на 29 години, след като получава честта да замести в редиците на Запада контузения Яо Мин.

Абсолютният рекорд обаче и до днес си остава във визитката на петкратния шампион в НБА с Лос Анджелис Лейкърс Коби Брайънт. Бившият гард на “езерняците” участва за първи път в Мача на звездите отвъд океана през 1998 г., като дебютира на 19 години, 5 месеца и 16 дни. Той си остава единственият тийнейджър, който е постигнал това.